Video presentatie of livestream basis set

Onlangs moest ik in een live online programma verschijnen, en als videomaker wil ik natuurlijk dat mijn beeld en geluid er dan netjes uitzien! Inmiddels heb ik een mooi setje verzameld daarvoor, dus die wil ik in dit artikel met je delen. Ik laat je zien welke camera, lamp en microfoon ik gebruik voor een livestream vanuit mijn eigen huis.

Op deze foto bovenaan het artikel zie je de set die ik nu heb gebruikt. Hoe het beeld eruit ziet en hoe het geluid klinkt als je deze set gebruikt, dat zie je in deze video.

De camera 

Ten eerste zou ik zorgen dat je niet de camera/webcam gebruikt die in je computer zit ingebouwd. Die is eigenlijk altijd slechter dan een externe camera. We schreven al eens een artikel over hoe je een fototoestel kunt aansluiten op je computer om als webcam te gebruiken. Wil je dat artikel lezen, dat kan hier

En, ook leuk om te benoemen, sinds de nieuwste MacOS update (macOS Ventura, versie 13) kun je heel makkelijk je iPhone gebruiken als webcam bij je laptop. Super cool! Voor Android is het lastiger. Er zijn wel mogelijkheden met apps, maar die kennen wij niet echt, dus kunnen we helaas niet  adviseren welke je moet gebruiken.


Image

De webcam die ik hier heb gebruikt is een Logitech Brio Webcam, die €199 kost. Wat ik handig vind is dat hij wordt geleverd met een ‘klem’ waarmee je de webcam op een super makkelijke manier aan je computer scherm kunt hangen. Maar, als je dat wilt, kun je die klem er ook afhalen en hem op een statiefje zetten. Waarom noem ik dit nou? Omdat ik het belangrijk vind dat de camera ongeveer op ooghoogte is. Dat is toch altijd het meest charmant. En 1 van de redenen dat de webcam die in je scherm zit niet handig is, is omdat die meestal te laag is, als je laptop gewoon op tafel staat. Het resultaat is dan dat je van onder wordt gefilmd (wat voor bijna niemand charmant is) en dat achter jou een stukje muur en je plafond in beeld komt. 

Zoals je in mijn set ziet, heb ik mijn laptop op een stand gezet, waardoor die wat hoger is. Daardoor werkte de klem bij de webcam prima. Die stand vind je trouwens hier. Ik heb hem dus ook wel eens op een statief gezet, en gebruik daarvoor bijvoorbeeld deze Pixelmaker.

En oja, vind je die webcam hierboven aan de dure kant, dit is haar iets goedkopere zusje.


Image

De microfoon

Een externe microfoon is over het algemeen beter dan de ingebouwde microfoon. Alleen al omdat als je tussendoor iets op je laptop typt, dat dan niet zo ontzettend hard klinkt! Ik heb onlangs deze USB Devine M-Mic gekocht van nog geen 40 euro. Je kunt deze microfoon met USB aansluiten op je computer. Ik heb hem tot nu toe alleen nog maar voor deze livestream gebruikt, maar vond het wel een top ding! 

En als we dan toch met audio bezig zijn, denk er dan ook aan om een koptelefoon te gebruiken. Het hoeft niet per se, maar kan soms slim zijn in online videogesprekken, omdat er nog wel eens echo kan optreden. Een koptelefoon is daarvoor een oplossing. Ik gebruikte in deze set deze Sony koptelefoon, maar je kan hier ook gewoon een in-ear koptelefoon gebruiken.


Image

Lamp

Jezelf een beetje mooi uitlichten helpt ook echt als je goed op beeld wilt verschijnen, hoewel het niet het eerste ding is waarin ik zou investeren. Iets wat namelijk ook helpt is bijvoorbeeld zorgen dat je geen raam achter je hebt, omdat de meeste live video programma’s je dan te donker instellen. Dat is een beetje het ding met livestreamen: over het algemeen kun je niet zoveel instellen op de camera, het wordt allemaal automatisch ingeregeld door het programma. En wanneer er veel licht in de achtergrond is, zal de webcam zich daarop instellen, wat jou in de voorgrond te donker maakt. 

In elk geval, een lamp kan dus zeker helpen! Ik heb onlangs dit ringlampje gekocht. Je kunt de felheid instellen, en ook de kleur (hij heeft instellingen voor daglicht, kunstlicht en ‘wit’ licht ertussenin). Je krijgt er ook een mini statiefje bij, maar die is een beetje gammel vind ik. Daarbij kun je hem niet echt hoog zetten, dus aan dat statiefje heb je niet zoveel. In mijn set kun je zien dat ik hem op een gewoon lampstatief gezet heb. 

Aansluitingen

Als je nou een type laptop hebt die niet zoveel usb ingangen heeft, zoals ik, heb je misschien ook nog een extra usb ingang nodig. De camera en de microfoon moeten namelijk allebei in je computer geplugd worden. Mijn Apple laptop heeft maar 2 usb aansluitingen, waarvan ik er tijdens zo’n sessie al 1 gebruik om de oplader aan de laptop te hangen (je wilt niet dat je laptop halverwege de sessie uitvalt vanwege een lege accu). Dus dan heb ik er nog maar eentje over. Ik gebruik zelf deze hub die ik kan aansluiten op de usb-c poort in mijn computer, maar misschien heb je voor jouw computer een ander nodig. 

En ja, zoals je ziet op de foto’s, wordt het nogal een kabel-zooi. 😅

Opnemen

Ik had het in dit artikel voornamelijk over livestreamen, maar met deze set kun je ook heel prima een video opnemen. Bij het soort video waarbij je gewoon iets vertelt tegen de camera kan dit een heel prima set zijn. Op Windows kun je voor het opnemen bijvoorbeeld het gratis open-source programma OBS gebruiken, waar we natuurlijk al eens een video over maakten.

Op een Apple computer is de gratis software Quicktime ingebouwd, en daarmee kun je ook een video opnemen. Je vindt die methode in deze video!

Als je op deze manier gaat filmen zou ik wel extra goed opletten dat ik niet vergeet om IN de camera te kijken. Het is erg verleidelijk om naar jezelf op het scherm te kijken, maar dan kijk je je kijker dus niet aan, en dat is zonde!


Image

Gezellig

En tenslotte helpt het natuurlijk ook om de ruimte achter je een beetje gezellig te maken. Je ziet vaak in livestreams of videocalls dat mensen een blur aanzetten waardoor de achtergrond een beetje wazig wordt, maar persoonlijk vind ik dat enorm lelijk. Doe even wat extra moeite en creëer een gezellige achtergrond achter je. Ruim wat op, zet een plantje neer of iets anders gezelligs. Daardoor krijgt je beeld een fijne sfeer. 🙂 

Nou, volgens mij ben je nu klaar om te beginnen! Veel succes met je livestream of video opname. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat die zeker onder dit artikel achter! 


Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!
Verder lezenAbonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties