Onze video en foto aankopen van 2022

Elk jaar zijn er wel weer gadgets en andere apparatuur die wij aanschaffen. En omdat het misschien interessant is wat wij zoal kopen, hierbij een lijst met onze aankopen van 2022! Vorig jaar hebben we dit ook gedaan, check die video hier

Voor je dit artikel leest, bekijk zeker ook even de video die we hierover maakten!RODE wireless pro

Riske: We hadden al eens een Røde wireless pro gekregen van Mafico* en die vonden we super tof. Klein en licht, goed van kwaliteit en makkelijk in gebruik. Nu had ik een evenement waarop ik wilde filmen voor mijn Youtube kanaal Robin Rozendal, en daarvoor wilde ik beter geluid dan ik had in vorige video’s die ik op evenementen had gefilmd. 

Kijk, ik heb natuurlijk allerlei goede apparatuur, maar voor Robin Rozendal wil ik meestal niet mijn beste/grootste spullen uit de kast trekken, om 2 redenen: omdat het een hoop gesjouw is, zeker als ik dagen op een festival rondloop, en daarnaast omdat kleine apparatuur minder indrukwekkend is, en mensen dus meer open staan om mee te doen, als ik ze vraag of ze in mijn video willen verschijnen.

Ik wilde dus een tweede Røde wireless pro, zodat ik mezelf én degene die ik interviewde een zender kon geven, zodat we allebei goed verstaanbaar zijn. En ja, ik kocht een witte naast de zwarte die we al hadden. Want de zender is zelf ook een microfoon, en die zie je dus soms in beeld. Dan kan het best handig zijn om twee kleurtjes te hebben, en te kunnen kiezen welke het minst opvalt.

* Meer weten over hoe wij denken over het krijgen van gesponsorde producten? Lees het hier.


Image

Audio blokje

Riske: Ik ga nog even verder over dat evenement waarvoor ik een tweede Røde wireless pro kocht. Ik wilde dus het geluid van de interviews opnemen met 2 zendersetjes. En ik wilde filmen met mijn Canon R5… een fototoestel met maar 1 audio ingang. Ik had dus een truc nodig om de tweede zender ook in de camera te kunnen pluggen. 

Nu ontdekte ik dat je dat gewoon al kunt doen met zoiets simpels als dit splittertje, maar je hebt dan weinig controle over hoe hard het geluid binnenkomt. 


Image

En ik vond dit opzetblokje van Saramonic, waar je twee microfoons in kan steken, en de output van dit blokje kan dan weer in de mini-jack ingang van een camera. Wat ik hier fijn aan vind, is dat je op het blokje het geluidsniveau van de zenders nog kan instellen! 

Nieuwsgierig naar de video (en het geluid)? Bekijk hem hier:Oeps. Ja, zoals je merkt, is het geluid hier en daar overstuurd. Dat lag natuurlijk niet aan Røde en Saramonic, maar gewoon aan mij… 😉 Ik had beter moeten luisteren! Ik gebruikte wel een koptelefoon, maar als je in een omgeving met veel lawaai staat, is het geluid dat je opneemt soms toch moeilijk te horen. Ergens halverwege de dag dacht ik dat ik overstuurd geluid hoorde en toen heb ik hem iets zachter gezet, maar niet eens genoeg.

Tja, ook als je goede apparatuur hebt blijft het veel om in je eentje allemaal te doen. Twee zenders goed afstellen, de camera bedienen, en ook nog presenteren en interviewen… dan gaat er wel eens iets mis! Niet voor niets betoog ik in deze video dat als je fouten wilt voorkomen, je het beste samen aan de slag kunt gaan. 😉


Image

Wat ik trouwens ook nog handig vond aan de Saramonic is dat er coldshoes op zitten. Je kunt dus microfoons of andere apparatuur met een coldshoe aansluiting vastzetten. Helaas hebben de Røde wireless pro zenders dan weer géén coldshoe, wat leidde tot deze set met veel tape: 


Image

Grietje las dit artikel en zei: Riske, die Rode's passen wél gewoon in de coldshoes hoor! Dus meteen uitgeprobeerd, en ja, ze heeft gelijk! Ik wou dat ik dat had geweten tijdens het weekend dat ik ermee filmde op Castlefest. 😂 Zo zie je maar: wij leren ook regelmatig van elkaar!


Image

iPhone 11 Pro

Grietje: de grootste aankoop die ik dit jaar heb gedaan is een nieuwe telefoon. Ik had al jaren een Samsung S7, waar ik toen ik hem kocht heel blij mee was. Op dat moment had hij een van de beste camera's die er in smartphones te vinden waren, wat je als filmmaker natuurlijk wilt. Maar technologische ontwikkelingen gaan snel, en inmiddels merkte ik dat ik met de kwaliteit van mijn camera echt achterliep op anderen. Ik wist dus al een tijdje dat ik een nieuwe telefoon wilde kopen alleen liep ik steeds tegen hetzelfde aan: wat zijn de telefoons van tegenwoordig schreeuwend duur! (Ik voel me heel oud als ik dit zo zeg, maar het voelt wel zo 😂)
Vooral de pro versies of de vlaggenschip modellen zijn prijzig, en die wil je toch vanwege hun goede camera's en video opties.

De vraag is dan of je voor de meerprijs die je betaalt voor het nieuwste model, genoeg waarde krijgt ten aanzien van een ouder model wat je wellicht tweedehands kunt kopen! Ik heb uiteindelijk voor de tweede optie gekozen: een refurbished iPhone 11 Pro. Ik gebruik de camera op mijn telefoon wel en ook professioneel maar niet zoveel dat ik de dubbele prijs wilde betalen voor een nieuwer model.

Het duurde even om deze beslissing te maken omdat er ook in oudere modellen heel veel keus is, en fabrikanten natuurlijk altijd roepen dat het nieuwste beter is, maar uiteindelijk denk ik dat ik heel blij ben met deze keus. Hopelijk kan hij een tijdje mee. 😉


Image

Scanner 

Riske: Ik blijf nog even bij mijn ‘werk’ voor Robin Rozendal. Ik teken daarvoor ook illustraties, en die moet ik in de computer krijgen. Eerst maakte ik er foto’s van (mijn Canon R5 heeft genoeg pixels om dat goed te doen!) maar was daar toch niet tevreden over. Met een foto houd je altijd last van lichtinval die net niet mooi is, of vervorming, omdat je er niet recht voor staat. Ik besloot dus een scanner te gaan kopen, en zocht online naar wat de beste scanner was voor ‘art’. De meeste reviews noemden de Epson Perfection V600, dus heb ik die gekocht. 

En wat er nou ook nog leuk aan is, is dat hij óók heel geschikt is voor het inscannen van foto’s. Er zitten zelfs speciale houders bij, die je kunt gebruiken bij het inscannen van bijvoorbeeld dia’s.

Extra usb kabeltjes

Riske:  Ja, dit lijkt nogal suf hè? En toch vond ik het erg nodig. Ik heb natuurlijk een enorme stapel van allerlei accu’s en batterijen, die nogal eens opgeladen moeten worden. Zeker nu ik ook de AVX zenderset heb, want die heeft zijn eigen oplaadbare accu’s. Ik heb twee zenders en twee ontvangers, die ieder hun eigen accu hebben. Omdat die soms snel leeg gaan, kocht ik er voor elk een tweede bij. Dat betekent: 8 accu’s. Als ik nu twee filmdagen achter elkaar heb, en ik moet ze ‘s avonds allemaal opladen: dan moeten ze dus alle 8 aan de lader… en ik had 2 usb kabeltjes erbij om ze op te laden. Dat gaat dan gewoon niet snel genoeg, als ik ze in 1 nacht allemaal moet laden! Dus ik kocht extra usb-kabeltjes, om de hele set in één (of twee) keer te kunnen laden.


Image

Nieuw fotoschijfje

Riske: Ik had mijn privé foto’s altijd een fotoschijfje van 1 TB waarop ik ze bewaar. Omdat ik al een tijdje met een digitale camera met veel megapixels fotografeer, vind ik het niet zo handig om die foto’s in de cloud te bewaren, omdat dat gewoon te groot en zwaar is. Dus, een SSD schijfje. En tot mijn schrik was het schijfje laatst vol! 

Nu wil ik het liefst al mijn foto’s bij elkaar op 1 schijfje, dus in plaats van een nieuwe te kopen van 1 TB om de nieuwe foto’s op op te slaan, besloot ik dat ik er eentje van 4 TB wilde hebben zodat ik daar alles op kan zetten. Dat is deze Sandisk geworden.

Ik vind SSD’s fijn omdat ze zo betrouwbaar zijn, en bestand tegen een stootje. Dat doe ik niet ook voor al mijn videomateriaal, omdat dat gewoon te veel en te groot is, maar voor mijn eigen foto’s doe ik dat wel.


Image

Extra opslag

Grietje: En over extra opslag gesproken: ook ik had dit jaar weer wat ruimte nodig voor video’s, foto's en alle bestanden waar we mee werken voor de Videomakers. De foto's en video's die wij maken staan op twee plekken opgeslagen: bij Riske op kantoor en op een externe harde schijf bij mij thuis. Mocht er bij een van ons twee iets gebeuren, dan hebben we altijd de andere backup nog. Omdat mijn schrijf je behoorlijk vol begon te raken heb ik een nieuwe externe harde schijf besteld.

Ik koos voor een harde schijf met losse draaiende onderdelen van Western Digital Elements, die goedkoper is dan de SSD schijf die Riske hierboven laat zien. Mijn schijf dient vooral voor opslag, en niet zo zeer om vanaf te werken, dus de snelheid is wat mij betreft minder belangrijk. Toen hij arriveerde kwam ik erachter dat ik eerder al eens dezelfde gedachten had gehad en al een harde schijf had gekocht voor de Videomakers die ik ook nog niet had gebruikt! Tsja… maar ik heb de schijf toch maar niet teruggestuurd. Hij komt in de toekomst vast nog wel van pas.

Verder heb ik extra opslag gekocht bij Google Drive. Wij communiceren alles wat we voor de Videomakers moeten communiceren via dat platform, alleen dus foto's en video's niet. Het zijn daar vooral tekstdocumenten, scripts, noem het maar op. En zoals je begrijpt loopt die opslag inmiddels aardig vol omdat we al heel wat jaartjes bezig zijn. Nu kon ik dingen weg gaan gooien maar eigenlijk had ik daar niet zoveel zin in, dus ik heb het ruimtegebrek opgelost door meer ruimte te kopen bij Google Drive. Nu kunnen we weer even vooruit!

Extra computer monitor

Riske: Sinds kort heb ik een tweede monitor naast mijn 27” iMac staan, namelijk een BenQ PD2506Q. Dit is eigenlijk geen aankoop, maar een cadeautje, want we kregen hem van BenQ*. Een tweede monitor is iets waar ik al een tijdje over dacht, dat dat me misschien wel fijn leek, dus ik ben erg blij ermee, en vind de kwaliteit ook erg fijn. Verder vind ik het handig hoe hoog hij staat op zijn poot, zodat ik mijn harde schijven waar ik dagelijks mee werk er nog onder kan zetten, én vind ik de extra usb-ingang die hij me biedt bijzonder fijn! 

Wil je meer weten over het monteren met twee monitors? Lees dan zeker ook dit artikel!

* De BenQ monitor hebben we gekregen van BenQ om uit te proberen, super leuk! Nu doen we dat soort dingen alleen als we er echt achter staan. Meer weten over hoe wij omgaan met sponsoring? Lees hier verder.


Image

Stempel

Riske: En tenslotte, iets wat geen apparatuur is, maar wat we natuurlijk mega tof vinden! Dit jaar hadden we voor het eerst merchandise te koop, en voor het verzenden leek het ons leuk om de verpakking te bestempelen met ons logo. En nu we die stempel eenmaal hebben, willen we natuurlijk overal onze stempel op zetten, dat begrijp je natuurlijk wel. 😉

 

Image

Tas

Grietje: En over die merchandise gesproken, een onderdeel daarvan waren onze stevige katoenen tassen, en technisch gezien is dat ook iets wat we gekocht hebben. Sterker nog: we hebben er 50 gekocht! Natuurlijk niet om allemaal zelf te gebruiken. 😉

Mocht je zelf nog zo'n supermooie, door ons ontworpen en getekende en duurzaam gedrukte tas willen bemachtigen, dat kan! Je vindt hem als limited edition in onze shop.

Op naar 2023

Weer veel leuke nieuwe spullen dus dit jaar, maar ik heb me ook ingehouden! Zo had ik ook nog wel een Wacom Cintiq willen kopen voor het illustreren dat ik steeds meer doe, maar dat vond ik toch een beetje te gek worden. En ik ben nog met Grietje op IBC geweest om te kijken naar een nieuwe camera, om mijn Sony FS7 te vervangen, maar ik ben mijn ideale nieuwe camera toch nog niet tegengekomen, helaas! 

En welke investeringen heb jij dit jaar gedaan, of juist niet? Laat je horen in de reacties onderaan deze pagina. Ik ben benieuwd!

Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!
Verder lezenAbonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties