Geluid en microfoons bij video: de 5 basisprincipes

Bij het filmen is geluid enorm belangrijk, dat zeggen we wel vaker in onze video's en artikelen 😉 Het is zelfs zo belangrijk, dat het het verschil kan maken tussen een amateuristische video en een professioneel resultaat. Raar maar waar, is geluid dus eigenlijk belangrijker dan beeld, en loont het dus om daar goed aandacht aan te besteden.

In de onderstaande video bespreken we de 5 basisprincipes met je (en natuurlijk zetten we ze daaronder nog eens voor je op een rijtje).Regel 1: Dichtbij zijn

Hoe dichter de microfoon bij de bron van het geluid is, hoe beter.

Dit komt doordat microfoons niet zo goed zijn in het filteren van geluid. Ze horen dus meestal de geluiden op de achtergrond even hard als de spreker voor de camera. Als je voor het eerst geluid gaat opnemen, ben je dat misschien niet gewend. Als je immers met je oren luistert, kun je prima focussen op de spreker die dichtbij je is, en de rest negeren. Denk bijvoorbeeld maar eens aan in gesprek zijn met iemand in een restaurant. Over het algemeen gaat dat prima. Een microfoon kan niet focussen zoals onze oren. Dus zal je zelf moeten zorgen voor die focus door dichtbij genoeg te zijn.

Je zou dan zeggen dat de 'dichtbij' regel niet geldt wanneer je in een rustige ruimte bent, maar dat is niet waar. Ook dan klinkt het mooier om de microfoon dichtbij te brengen, omdat bijvoorbeeld een stem dan warmer en voller klinkt.

Je kan ook een keer een test doen. Maak een opname waar je dichtbij de microfoon bent, en eentje (in dezelfde ruimte) waar je ver weg bent. Klinkt minder, toch?

Er zit trouwens wel een grens aan. Je ziet soms dat mensen een handmicrofoon ongeveer tegen hun mond aan duwen (zoals DJ's ook wel doen), maar dat hoeft nou ook weer niet. En ziet er ook gek uit in beeld. Het is goed om te weten in welke situatie je welke microfoon het beste kunt gebruiken!

Regel 2: Vermijd wind

Wind kan op 2 manieren vervelend zijn: als de wind in de achtergrond een loeiend geluid maakt bij zeer harde windkracht, én wanneer de wind direct in de microfoon blaast. Wind in de achtergrond kan nog acceptabel zijn, als het niet té hard is, en de spreker nog verstaanbaar is. Maar wind die direct in de microfoon blaast geeft echt een storend geluid, waar eigenlijk niet goed naar te luisteren valt.

Een pluis om de microfoon kan helpen, maar hoe harder de wind, hoe minder het nog helpt. Als het echt te hard waait, kun je dan toch beter een plek binnen of uit de wind zoeken.

Kijk, hieronder zie je deze 2 eerste regels toegepast. Grietje staat dichtbij de microfoon (die aan de zijkant in de smartphone is geprikt) en de microfoon heeft een wind-pluis om storende wind effecten te vermijden.


Image

Regel 3: Geluid is als cake

Grietje gebruikt altijd graag de cake-metafoor voor geluid. En die is ook erg mooi: als je geen eieren in je cake wilt, dan moet je die er bij het maken van het beslag niet in doen. Na het bakken, kun je die er namelijk niet meer uithalen.

En geluid is net zo: al het geluid wat je opneemt, wordt een geheel. We zijn tegenwoordig gewend dat je alles kan photoshoppen... en met foto's is er ook veel mogelijk! Maar audio is echt iets anders en moeilijker om na te bewerken. Dus als je geluid niet helemaal lekker is opgenomen (denk aan echo, ruis, overstuurd/ te hard geluid of herrie op de achtergrond) dan is dat vaak niet echt goed meer te repareren.

Om eerlijk te zijn: ja, er kan heus wel iets gedaan worden in de nabewerking, maar makkelijk is het niet. Als ik geluid heb opgenomen dat echt gerepareerd moet worden, dan huur ik het liefst een geluid-pro in, omdat ik dat zelf gewoon te ingewikkeld vind. Daarbij merk ik dat als je geluid gaat repareren, het vaak toch niet echt mooi wordt. Niet zo mooi als goed opgenomen geluid zou kunnen zijn... en dat komt eigenlijk doordat je, als je iets 'uit' de audio wil halen, het betekent dat je een stuk van het bereik van het geluid wegknipt. En daardoor klinkt het dus minder vol.

Regel 4: Voorkom achtergrondgeluid

We benoemden het net al even: geluid is moeilijk te repareren als het niet goed is opgenomen. Om te zorgen dat dat niet nodig is, is vooral ook achtergrondgeluid iets wat makkelijk te voorkomen is. Ga bijvoorbeeld niet naast een drukke autoweg staan, naast een bouwplaats waar ze heien, of naast een basisschool waar net pauze is. Kies een rustige plek, waar je liefst het geluid ook een beetje onder controle hebt.

Als ik ga filmen, zet ik bijvoorbeeld vaak airco's uit, vraag ik mensen of ze even stil kunnen zijn op de achtergrond, zet ik muziek uit, haal ik batterijen uit tikkende klokken en doe ik ramen dicht. Alles voor zo min mogelijk afleiding in mijn geluid.

Nou is er wel een uitzondering op deze regel. Soms past achtergrondgeluid gewoon heel goed bij een video. Stel dat je een video maakt over een nieuwe basisschool, dan is het opeens helemaal niet gek om die spelende kinderen te horen in de achtergrond. Daarbij vind ik het dan wel altijd belangrijk dat je in beeld ook ziet wat je hoort. Als je spelende kinderen hoort, dan moet je ze ook zien.

En zoals de foto hieronder, waar Grietje buiten presenteert, daar wil je ook geluiden van 'buiten' horen, zoals vogeltjes 🙂


Image

Regel 5: Controleer

Bij het opnemen van geluid kun je eigenlijk alle problemen voorkomen door mee te luisteren met een goede koptelefoon, zoals ik hierboven op de foto op heb. Dat is trouwens de Sony MDR-7506! Die zie ik bij heel veel videomakers en is me ooit geadviseerd door de audio pro's van Noyz Boyz. We hebben alle microfoons die wij aanraden en zelf gebruiken overigens voor je op een rijtje gezet in dit artikel 🙂

Als je meeluistert tijdens het filmen, merk je het meteen als er iets niet goed gaat met het geluid, zoals wind, te veel achtergrondgeluid, te hard of te zacht, of als het geluid zelfs helemaal niet binnenkomt. Want ook dat gebeurt. Hierboven zie je bijvoorbeeld dat Grietje een draadloze handmicrofoon vast heeft, die met een zender werkt. De ontvanger zit op mijn camera. Maar daar kan gemakkelijk iets misgaan, als bijvoorbeeld de batterij van de zender leeg is, of het plugje van de ontvanger niet goed in de camera zit. Meeluisteren dus, om dat in de gaten te houden.

Mocht je nou niet kunnen meeluisteren, omdat je bijvoorbeeld in je eentje werkt, dan zou ik je aanraden om na een opname die goed was, even terug te kijken (en luisteren) naar de opname. Liever kom je er zo snel mogelijk achter dat er iets mis is, zodat je het opnieuw kan doen. Als je eenmaal thuis achter je computer zit, is het te laat!

Image

Wil jij betere video's maken?

Heb je veel aan dit artikel, en wil je wel meer leren over video maken? Bekijk dan eens onze handige starterskit: een gratis e-book vol tips en tricks om jou als beginnend filmmaker op weg te helpen!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig nieuwe videotips in je mail, én krijg daar onze digitale starterskit bij als welkomstcadeautje!

Ja, ik wil meer leren over video! 😀


Het is eigenlijk heel makkelijk

Al met al is het dus eigenlijk heel makkelijk. Als je maar goed controleert wat je doet, kun je alle problemen voorkomen. Gebruik het liefst dan ook een echte koptelefoon, en geen in-ear dopjes, omdat je daar niet genoeg bereik hebt om echt goed te horen wat je doet. 

Nou, ik hoop dat je veel hebt gehad aan dit artikel, en dat je nu zelfverzekerd aan de slag kan met geluid. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, dan kun je die altijd hieronder achterlaten! Verder lezen


Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties