Filmen op 50i

Heb jij de optie 50i wel eens voorbij zien komen in je camera?

De i betekent: interlaced. Interlaced video betekent dat één frame in je video bestaat uit 2 halve frames (Fields). Als je filmt op 50i, maak je dus 50 Fields, wat hetzelfde is als 25 frames per seconde (25p is de standaard framerate in Nederland).

50i is dus evenveel frames per seconde als 25p, alleen zijn ze opgedeeld in halve frames door middel van beeldlijnen. Kijk, hier zie je de beeldlijnen:


Image

Die streepjes die je ziet, zijn de verschillende lijnen waaruit de video is opgebouwd.

Tegenwoordig hebben we interlacing niet meer nodig, zeker niet voor video's die alleen online en op de computer worden bekeken. Het is dan slimmer om niet op 50i te filmen, maar op 25p (waar de p staat voor progressive). Helaas hebben ook nu nog sommige camera's alleen een instelling om op i te filmen, zoals de camera bovenaan de pagina.

Als je op interlaced hebt gefilmd, kun je je beelden in de computer (in de meeste montage programma's) 'de-interlacen', waardoor streepjes zoals het plaatje hierboven, verdwijnen.

Wil je nu meer weten over deze (oude) videotechnieken? Dan hebben we een wat langer artikel geschreven. Hierin vertel ik meer over interlaced, maar ook over progressive, PAL of NTSC, anamorphic en square pixels.

Neem een duik in de wereld van de (oude) video techniek 😉


Image

Wil jij beter monteren?

In onze cursus 'Video Monteren Basis' nemen we je stap voor stap mee door het montage proces! Van de keuze voor een programma, langs inladen, naar de techniek én de theorie van het monteren.

Ja, ik wil goed leren monteren! 😀


Dit artikel is onderdeel van onze videopedia, onze kennisbank waarin we begrippen rondom video uitleggen. We hopen dat het je weer een stapje verder heeft geholpen! Als je vragen hebt, kan je die altijd hieronder achterlaten. Mis je een artikel in onze kennisbank? Laat ook je suggesties achter onder dit artikel.


Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties