Greenscreen filmen: top 7 beginnersfouten

Greenscreen filmen is hartstikke leuk en geeft effecten die je op geen enkele andere manier kunt bereiken. Maar greenscreen is niet zo eenvoudig als het lijkt, dus voor je het weet heb je een beginnersfout gemaakt.


Ja… ook wij doen dat! Ik zal je toegeven dat wij, tijdens het filmen van onze gloednieuwe greenscreen cursus, een beginnersfout maakten die ik eigenlijk de makkelijkste van dit lijstje vind om NIET FOUT te doen… 😂 Lees verder om hem te ontdekken!

Maar nu eerst, onze video over dit onderwerp!En dan nu, de 7 beginnersfouten op een rijtje!

Greenscreen gebruiken terwijl het niet nodig is

Vaak heb je helemaal geen greenscreen nodig om het effect te bereiken wat je in gedachten hebt. als je een mooie achtergrond wil kun je dat ook gewoon op je eigen kantoor of thuis doen. Zorg gewoon dat je een mooie opstelling maakt. En ook special effect hebben niet allemaal een greenscreen nodig.

Ik krijg bijvoorbeeld een keer de vraag van iemand die wilde zelf ook een greenscreen video maken omdat hij dat had gezien bij een andere YouTuber die hij volgde.  Toen ik video's van die andere YouTuber ging kijken, zag ik dat die helemaal geen greenscreen gebruikte. De achtergrond achter hem was gewoon zijn werkkamer, onscherp gemaakt door de juiste camera instellingen en goed belicht.

Groene zweem op persoon

Zo'n randje groen wat op het gezicht valt van de persoon die voor het Groene scherm staat is natuurlijk super lelijk, maar iets wat je vaak ziet. Het heet ‘spill’ en is typisch en fout die je ziet bij mensen die niet precies weten wat je doet. De persoon staat dan te dicht bij het Groene scherm, of er valt teveel ligt op het groene scherm. Je ziet het bijvoorbeeld hieronder, omdat Grietje te dicht bij het groene scherm staat. 


Image

Schaduw op achtergrond (te dicht bij het scherm)

 Ook de schaduw op de achtergrond is een effect van een persoon die te dichtbij het groene scherm staat. Meestal zie je niet echt een schaduw als er eenmaal een andere achtergrond is achter geplakt, maar je ziet wel lelijke effecten van de schaduw, omdat de nabewerking door de schaduw niet goed mogelijk was.


Image

Groene kleren aan

Oké als je dat doet is dat natuurlijk gewoon niet zo handig. Je weet dat je groen uit het shot gaat wegfilteren, dus moet je geen groene kleren aantrekken. maar ook als je dat hebt bedacht kan het nog best zijn dat je een groen element heb gezien. Er zijn wel manieren om dat te corrigeren in de nabewerking, maar dat is allemaal weer extra werk.

En hierbij dus onze fout… want niet alleen moet je geen groen dragen als je filmt met een greenscreen, als je een bluescreen gebruikt moet je ook geen blauw dragen! En wat deden wij allebei....


Image

Niet goed gekeyed

Als je niet goed nabewerkt, kan het zijn dat je nog stukjes groen ziet van je scherm, bijvoorbeeld. Dit komt dan omdat je het niet goed nabewerkt, maar kan ook komen doordat je het niet goed opneemt, en bijvoorbeeld niet hebt gezorgd dat je greenscreen goed egaal is belicht. 

Achtergrond matcht niet met voorgrond

Als je het echt wil laten lijken dat iemand in de achtergrond staat, dan moeten de voor en achtergrond bij elkaar kloppen. Dit is trouwens een keuze, om wel of niet de voor- en achtergrond op elkaar te laten aansluiten. Kijk, hieronder zie je twee keer hoe ik een achtergrond achter mij heb geplakt (ja, de kantoor setting is ook fake, dat shot is gefilmd voor een groen scherm!) waar je bij de eerste dus een compleet geloofwaardige achtergrond hebt, en bij de tweede niet… Maar dat is misschien niet erg, als dat je keuze is!


ImageImage

Persoon op de voorgrond ziet er geplakt uit

Deze beginnersfout kan ik toch het beste uitleggen met een van onze oude Superkortevideotips:Tot slot

Zoals je ziet, zijn niet alle beginnersfouten even erg, én ze zijn niet allemaal even moeilijk om te voorkomen. Ik hoop dat deze tips je helpen bij het filmen van je eigen greenscreen video! Mocht je nog meer tips zoeken, dan verwijs ik je natuurlijk graag naar onze greenscreen cursus.
Verder lezenAbonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties