Video’s exporteren uit je montage programma

Als je een video hebt gemonteerd in je montageprogramma, dan moet je daarna je video exporteren (in sommige programma’s heet dat ‘delen’ of ‘share’). Dit is het proces waarbij de montage die je hebt gemaakt, alle clips die je achter elkaar hebt gezet, je aanpassingen aan het geluid en je toevoegingen van muziek; hoe al die dingen samengesmolten worden tot 1 nieuw bestand. Dat bestand kun je na het exporteren uploaden op Youtube of Vimeo, of vertonen op de plek waar hij voor bedoeld is. 

Het lastige van exporteren is dat er veel opties zijn, en welke keuze moet je daar nou in maken? Zeker als je voor het eerst aan het monteren bent, kan dit nog wel een lastige zijn. Waar het op neerkomt is dit: al die keuzes die je kunt maken bij de export, gaan over de manier waarop je video wordt ‘afgebakken’, om het maar even zo te noemen. De verschillende opties leiden tot verschillen in type video, beeldkwaliteit, audio kwaliteit en bestandsgrootte. Zo kun je een video bijvoorbeeld exporteren om op een dvd te branden, maar dat wordt niet geaccepteerd door Youtube, en andersom. Elk doel wat je hebt met een video, stelt andere eisen aan de manier waarop je de video exporteert.


Het proces van exporteren wordt trouwens ook wel ‘renderen’ genoemd, of ‘render’ in het Engels. Ik gebruik het woord renderen meestal voor als je binnen je programma je video rendert (uitrekent) waardoor je de video beter kunt afspelen tijdens het monteren. Tijdens zo’n render binnen je montageprogramma wordt er dus geen nieuw bestand gemaakt. Om de 2 uit elkaar te houden gebruik ik dus exporteren voor wanneer je echt het programma een nieuw bestand laat maken.

Verschillende soorten exporteer methoden

Dus hoe zorg je er nu voor dat je de export krijgt die je nodig hebt? Verschillende programma’s gaan op verschillende manieren om met exporteren. Ik zou zeggen dat je grofweg 3 manieren hebt. 

Doe het zelf

De doe het zelf methode is natuurlijk de klassieke manier. Hierbij vraagt het programma alles aan jou. Wat moet het worden? Een mov of een mp4 of een avi? H264 of H265? Voor deze doe het zelf methode heb je enige kennis nodig van videotechniek. Maar geen zorgen, aan het einde van dit artikel ben je daar al een stuk verder in 🙂 

Voorinstelling

De meeste programma’s hebben tegenwoordig ook presets of voorinstellingen. Dan zijn al die instellingen die je in de vorige optie zelf moest kiezen, al ingesteld op basis van een uitgangspunt. Bijvoorbeeld: Youtube HD. Hierbij zijn de instellingen dan geoptimaliseerd voor een HD video (1920x1080 pixels) om te uploaden op Youtube. Meestal hebben montageprogramma's een lijst met dat soort voorinstellingen, waarbij er veel meer staan dan je nodig hebt. Je kiest er dan gewoon eentje die het best past bij wat jij van plan bent met je video.

Voorinstelling + uploaden

In een programma zoals iMovie (en wellicht doen andere programma’s dat ook) kun je ook direct vanuit het programma je video uploaden op Youtube, Vimeo of Facebook. Dan moet je binnen iMovie inloggen op jouw social media platform, en vervolgens wordt jouw video geëxporteerd en geupload in tegelijkertijd. 

Ik werk zelf niet met deze methode, omdat ik liever het videobestand van de export zelf ergens opsla, zodat ik weet ook op de computer waar het is. Het geeft me meer controle over mijn video. Maar… het kan zeker een goede optie zijn, als het bij jouw werkwijze past 🙂

Containers, codecs, compressie 

Als je enige mate van ‘doe het zelf’ wilt doen, dan is het dus fijn om iets te weten van compressie, containers en codecs. Natuurlijk maakten we daar een video over!Voorbeeld

Het is dus vooral goed om te weten wat de beste instellingen zijn voor jouw videomateriaal, en het doel wat je ermee hebt. Zelf exporteer ik de meeste video’s als mp4 met een H264 codec, op HD kwaliteit (1920x1080). Aan de audio instellingen zit ik meestal niet, die staan over het algemeen goed ingesteld. 

In deze video doe ik het export proces voor in verschillende programma’s.Nog een paar voorbeelden: 

Soms moet ik bestanden aanleveren voor andere editors, die zelf nog gaan werken met mijn materiaal. Ik wil dat dan op hoge kwaliteit aanleveren. Ik exporteer mijn video dan als mov met een Apple Prores codec, in HD of zelfs 4K formaat. 

Aan de andere kant moest ik een keer voor een klant een bestand zo klein mogelijk maken. Ik heb toen de Bitrate veel lager gezet. Bitrate is iets wat je in sommige montageprogramma's kunt aanpassen, en het stuurt de export in hoe zwaar het mag worden. Hoeveel bits er gebruikt mogen worden om de video te bouwen. Zie het plaatje hieronder: ik had hem voor die klant op 4,94 gezet, in plaats van de 16 die ik meestal gebruik. 


Image

Tips

Nog een paar algemene tips voor de export om mee af te sluiten 🙂 

Kies niet een kwaliteit die hoger is dan je materiaal. Dus als je in HD hebt gefilmd, exporteer je video dan niet als 4K. Je montageprogramma kan er niet zomaar pixels bij bedenken.

HD is nog steeds goed genoeg. Voor de meeste platforms op plekken waar je het gaat bekijken, is HD gewoon prima. Wij krijgen wel eens de vraag waarom we onze video’s niet op 4K op Youtube zetten. En dan denk ik: waarom? Wat we vertellen is goed te volgen in HD, dus de extra moeite (en geld) die het kost om te kunnen uploaden in 4K is het ons (op dit moment) niet waard. Maar dit kan natuurlijk veranderen over een paar jaar!

En tenslotte: test. Als ik een nieuwe export moet maken die moet voldoen aan bepaalde eisen (zoals voor die klant die een klein bestand wilde), dan probeer ik het gewoon uit. Ik exporteer de video een aantal keer, net zolang totdat ik de juiste verhouding heb gevonden tussen kwaliteit en bestandsgrootte. 

Nou, tot zo ver dit artikel over exporteren! Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad. Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, laat die dan vooral hieronder achter. 

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties