Grip: klemmen, accessoires en adapters voor bij het filmen

Wanneer je een set bouwt om te filmen, heb je vaak lampen, microfoons en camera’s nodig, en statieven om alles aan vast te maken. En dat moet allemaal maar net op elkaar passen. Soms heeft een camera net een andere aansluiting dan het statief dat je wilt gebruiken, of wil je bijvoorbeeld een lamp aan een plank vastmaken. Je hebt dan klemmen, adapters en andere accessoires nodig. 

De algemene term voor al deze dingetjes is trouwens ‘grip’. We maakten er natuurlijk al een video over:In dit artikel ga ik een aantal handige grips met je doornemen. Ik ga je dus geen lijst geven van wat er allemaal is, want dat is serieus net zoveel als het aantal camera’s die je kan kopen. Eindeloos. 

Nee, ik wil je een overzicht geven van de mogelijkheden die er zijn, zodat je zelf je weg kan vinden in het woud van friemel accessoires 😉 Gewoon wat praktische info die handig is om te weten, als je dingen gaat aanschaffen. Dit zijn namelijk allemaal handige praktische dingen, maar je moet maar net weten dat ze bestaan en hoe ze heten!


Image

Schroefdraad en adapters

Een statief waar je een lamp op kan zetten heeft meestal een schroefdraad aan de bovenkant. Dit is over het algemeen een ¼” schroef die je op alle video en fotostatieven ziet, en die je ook in camera’s aan de onderkant hebt. Maar, let op, nu zijn er ook lampstatieven met een ⅜” schroefdraad. Hierboven zie je de twee verschillende soorten naast elkaar.


Image
Er zijn adapters (foto hierboven) om de één goed op de ander te laten aansluiten, die heten ‘studs’, of ‘adapter studs’. Dit is handig om te weten als je erop zoekt! De Herrieboerderij is een plek waar je ze kan bestellen.

Image

Klemmen

Daarnaast zijn er allerlei soorten klemmen. Op de foto hierboven zie je bijvoorbeeld een ‘super clamp’. Geen idee waarom het zo heet! Zo’n super clamp en de meeste van dit soort klemmen, hebben een gat waarmee je hem op een statief kan zetten. Zonder schroeven, kan je hem er gewoon op zetten. 

Wat ook kan, is zo’n klem gebruiken in combinatie met een andere klem, zoals bijvoorbeeld deze:


Image
Van deze weet ik dus niet de naam. Hij heet soms ‘swivel adapter’ maar ook ‘angle adapter’. En degene die je hieronder ziet gebruik ik ook vaak. Deze heet meestal ‘grip head’ of ‘gobo klem’.

Image
Een nieuwe die wij in de collectie hebben is onderstaande ‘space clamp’ van Bresser (hieronder). Die kregen we gratis toegestuurd om uit te proberen en ik moet zeggen dat ik heb bijzonder cool vind. Hij is erg multifunctioneel, je kan hem op allerlei manieren bevestigen.

Space Clamp

Balhoofd adapters

Wat ik ook handige dingetjes vind zijn de mini balhoofd adaptertjes. Ze hebben meestal aan de bovenkant een ¼” schroefdraad en vaak aan de onderkant zo’n vierkant plaatje wat op de hotshoe van een camera past. Vaak kan je dat vierkantje wat in de hotshoe schuift er ook af schroeven, waardoor je ook aan de onderkant een schroefdraad hebt.


Space Clamp

Die aansluiting op de bovenkant van een camera heet een hotshoe wanneer je er ook signalen doorheen kan sturen, zoals met een flitser, en een coldshoe wanneer je er alleen maar iets op kan schuiven.


Space Clamp

Magic arm

Een magic arm is ook super handig. Je ziet er hierboven eentje. Eigenlijk zijn het twee balhoofd adaptertjes met een armpje ertussen. Je kan ze gebruiken om lampjes of monitors ergens op te zetten en in precies de juiste hoek te kunnen afstellen. Je hebt magic arms in verschillende formaten.


Space Clamp

Autopoles

De autopoles wil ik hier ook even noemen. Dit zijn geen adapters, maar ook geen statieven. Ze zijn wel mega handig om een lamp aan te hangen, of je achtergrond tussen te spannen. 

Om echt iets aan deze dingen te hebben, heb je dus ook klemmen nodig zoals ik net heb besproken.


Space Clamp

Combineren

Uiteindelijk kun je al deze dingen met elkaar combineren. Met studs kan je verschillende klemmen aan elkaar bevestigen, en zo bijvoorbeeld een superclamp aan een autopole hangen, daar weer een gobo klem aan doen om een monopod (een-poot-statief) aan te hangen. De mogelijkheden zijn eindeloos 🙂


Space Clamp

Onmisbaar

Al deze accessoires kunnen echt onmisbaar zijn op een filmdag en zijn dus typisch een reden dat ik nog wel eens zenuwachtig ben of ik alles heb ingepakt.... Want als ik precies 1 studje te weinig heb om een lamp mee op een statief te zetten, dan kan ik niet de juiste opstelling maken! En het zijn allemaal van die kleine friemeldingen, dat het soms lastig is om er overzicht over te houden. Oftewel; altijd goed nadenken bij het inpakken 😀

Heb je hier nog vragen of opmerkingen over? Laat je reactie zeker achter onder dit artikel! 


Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!
Verder lezenAbonneer
Laat het weten als er
guest

2 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ad Soudant

Hoi Riske, ik heb met de gopro filmpjes gemaakt en bewerkt in première pro. Ik heb jou stappen gevolgd om te exporteren. Ik heb ongeveer 2 minuten gemaakt, maar hij had alleen een stukje van 2 sec gecodeerd! (55 mb)En nu?