Video gebruiken op Instagram: hoe werkt het?

We gaan het eens niet over Youtube hebben, maar juist over Instagram. Wij vinden het zelf heel leuk om te gebruiken, maar wij zijn zeker geen Instagram experts. Lian van Maldegem van Videovrouw is dat wel: zij is videomaker, én geeft Instagram trainingen. We vragen haar hoe je Instagram kunt inzetten, voor je onderneming of voor de lol 😉

Volg jij ons al op Instagram? We vinden het supergezellig om daar met je te connecten 😀


Waar kan je video’s plaatsen op instagram?

Instagram is een visueel platform. Dat begon met foto’s maar de laatste tijd is er ook veel aandacht voor video! Er zijn op dit moment vijf opties om een video te plaatsen. Wanneer kies je welke optie en wat zijn de beperkingen van een keuze?

Vijf manieren om een video te plaatsen op instagram


 • Feed

  De klassieke manier van posten, meestal in vierkant formaat. Afhankelijk van je doel kun je de berichten in je feed afwisselen met foto’s.

 • IGTV

  Is een aparte app (Instagram TV) waar je langere video’s kunt plaatsen. Je kan de video tonen in je Insta feed, en na een aantal seconden linkt hij dan door naar IGTV. Instagram TV is vergelijkbaar met Youtube, een kanaal voor langere video's.  Je kan jouw video’s horizontaal en verticaal plaatsen, dus je hebt minder beperkingen. Verder kan je ook kanalen en thema’s maken (handig voor bijvoorbeeld een serie video’s) en is er mogelijkheid tot gebruik van thumbnails.

 • Story

  Wordt veel gebruikt bij luchtige & dagelijkse verhalen (behind the scenes). De video’s kun je opleuken met muziek en titels of teksten, of zoals wij graag doen: met gifjes! De video verdwijnt na 24 uur. Let wel op dat je verticaal filmt, anders krijg je zwarte balken in je beeld.

 • Reels

  In Reels kan je helemaal losgaan en al je creativiteit op een video botvieren 😉 De video bestaat uit maximaal 30 seconden, die je kan opdelen in stukjes. Elk stukje kan je monteren met tekst, muziek en graphics met een eigen stijl of je kan het gebruiken om de spanning op te bouwen.

 • LIVE gaan

  LIVE gaan op Instagram is een leuke manier om de interactie met je doelgroep aan te gaan. Je volgers die online zijn krijgen een speciale melding dat je op dat moment live bent, en kunnen dus meteen inschakelen. Je kunt met je kijkers chatten en/of reageren op vragen die binnenkomen. Na de livesessie kun je de video opslaan voor later gebruik of doorsturen naar IGTV.

Hoe lang mag een Instagram video zijn?

Elke videosoort op instagram heeft een maximale lengte. Daarom nog even kort hoe lang een insta video mag zijn.

 • Feed: Max 1 minuut
 • IGTV: vanaf je desktop maximaal 60 minuten (maar zeker niet aan te raden, dat kijkt niet fijn op een klein schermpje, langere video’s kun je beter Youtube voor gebruiken).Vanaf telefoon maximaal 15 minuten
 • Story: Maximaal 15 seconden
 • Reels: 15 of 30 seconden
 • Livestream: maximaal een uur

  Welk formaat moet ik aanhouden voor instagram?

  Instagram is vooral bekend vanwege de typische vierkante foto’s, wat echt het handelsmerk geworden is van het platform. Dat formaat zie je nu nog steeds terug in de Instagram feed. Je kan als je wil ook andere formaten plaatsen dan vierkant, maar in de feed (zoals je de onze hieronder ziet) worden ze wel altijd vierkant weergegeven. Pas als iemand op de foto klikt, ziet diegene de foto in z'n geheel.

  Maak je een story? Dan maak je een verticale video. Nu roepen wij vaak dat je video's altijd horizontaal moet maken, maar Instagram vormt hierbij echt een uitzondering. Het platform is gewoon voor andere formaten geoptimaliseerd dan bijvoorbeeld Facebook of Youtube. Plaats je een horizontale video in je stories dan kan dat wel, alleen wordt de video dan heel klein weergegeven, wat natuurlijk zonde is 🙂


  Image

  Moet je altijd met een smartphone filmen?

  Instagram is een mobiel platform, en veel functies kunnen alleengebruikt worden als je filmt met je telefoon. Denk aan live gaan en het maken van stories. Natuurlijk zijn er wel manieren om hier omheen te werken, waardoor je ook met een andere camera kunt filmen (al dan niet met extra licht en geluid).

  De video’s die je maakt kun je na het exporteren overzetten naar je telefoon, waar je de video’s precies zo kunt verwerken als een video die je met je telefoon gemaakt hebt

  Hou wel tijdens het filmen rekening met het formaat dat je uiteindelijk gaat gebruiken in Instagram en bedenk goed of je video in de stories terecht moet komen, op de feed of bijvoorbeeld op IGTV.

  Extra tips voor succes!

  Gebruik van ondertiteling
  • Ondertiteling kan heel erg handig zijn, want niet iedereen kijkt video's met geluid. Instagram is typisch een platform waar je even naartoe gaat als je een paar minuten over hebt, bijvoorbeeld als je in de trein zit of stiekem tijdens een vergadering. Met andere woorden: veel mensen zitten op Instagram terwijl ze geen geluid aan hebben staan. Als je je verhaal dan toch wilt vertellen, dan kan je dat prima doen met ondertitels.
  • Het is dus ook goed om te checken hoe jouw video overkomt zonder geluid!
  • Je hoeft de ondertitels niet letterlijk uit te schrijven natuurlijk, je kan ook alleen steekwoorden of een samenvatting geven. Ik zie dat zelf vaak gebeuren in de stories.
  Ga de interactie aan met je kijkers
  • Het leuke aan Instagram: je hebt snel en direct contact met je kijkers. In je feed, in je stories, er zijn best wel wat verschillende plekken waar mensen direct tegen je kunnen praten. Openbaar, of in een privebericht. Het is natuurlijk supergezellig als je dan ook terugkletst 😀 Wij vinden Instagram juist om deze reden erg leuk, omdat mensen grappig reageren op onze stories bijvoorbeeld.
  • Om de interactie een beetje op weg te helpen kan je vragen stellen aan je volgers, of een quiz toevoegen of een poll. Dat is een functie van Instagram zelf, bijvoorbeeld in de stories. Ik merk zelf dat dat supergoed werkt en vind het heel leuk om polls of quizzen van anderen in te vullen!
  • En tijdens de livestream kunnen je volgers hartjes geven waardoor het echt heel gezellig wordt op Instagram 🙂
  Maak je video vindbaar

  Als je een mooie video hebt gemaakt is het natuurlijk leuk als mensen je video's ook bekijken. Je kan een paar dingen doen om beter gevonden te worden op Instagram:

  • Het toevoegen van hashtags. Deze hashtags of trending hashtags zijn heel handig. Als jij die toevoegt in je video kunnen mensen, die op zoek zijn naar specifieke woorden terecht komen bij jouw video (bijvoorbeeld een video over appeltaart, voeg dan #appeltaart of #recept toe).
  • En dat werkt ook zo als je een locatie toevoegt. Ben op vakantie in Spanje? Voeg de locatie toe, ook dan kunnen mensen jouw video vinden maar dan op locatie.
  • En zorg voor een duidelijke beschrijving bij je video als je hem in je feed zet.
  Denk na over de inhoud
  • Wil je een publiek bereiken als onderneming of misschien als influencer, dan is het goed na te denken wat je wilt dat mensen doen na het zien van je video, wat is je doel? En verwerk dat doel altijd in je video.
  • En wil je alleen video's maken voor de lol? Dat kan natuurlijk ook. Plezier hebben in het maken van video's vinden wij zelf wel het allerbelangrijkst 😉

  Tenslotte

  Instagram is een platform met veel mogeijkheden, wat ook nog eens voortdurend in ontwikkeling is. We kunnen in dit artikel dus zeker niet volledig zijn 🙂 Wat we vooral hopen is dat je er zin in hebt gekregen de mogelijkheden van Instagram (met of zonder video) eens te gaan ontdekken, mocht je dat nog niet hebben gedaan! Ik had zelf altijd een beetje een dubbel gevoel bij Instagram, omdat ik altijd het gevoel had dat ik moest blijven posten om te blijven groeien en interessant te zijn. Sinds ik dat gevoel heb losgelaten en gewoon post wanneer we er zin in hebben (of iets te vertellen hebben) merk ik dat we steeds meer lol halen uit het maken van stories, en het kletsen met de mensen die we op het platform tegenkomen.

  Mocht je nog vragen hebben, bijvoorbeeld aan Lian (die er meer van weet dan wij!) laat ze zeker hier beneden achter 😀

  About the Author

  Grietje Evenwel

  Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.

  Lees meer


  Abonneer
  Laat het weten als er
  guest

  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties