Waar een professionele filmmaker mee filmt

Als we filmen voor de Videomakers gebruiken we meestal ongeveer dezelfde apparatuur. Het is een professionele set, die ik ook gebruik voor mijn andere filmopdrachten. Omdat we vaak merken dat mensen nieuwsgierig zijn naar hoe die setup eruit ziet, maakten we er een video over:En dan nu, de lijst met alle apparatuur die je hier voorbij ziet komen:


Image

Camera: Sony FS7

Op het moment van schrijven heb ik deze camera alweer 3,5 jaar en ik ben er nog steeds elk moment gelukkig mee. Het is zo'n diverse camera, waarmee je grote, speelfilmachtige projecten kan doen, maar ook snel reportagewerk.

Hij heeft verwisselbare lenzen, slowmotion opties, 2 XLR ingangen, ingebouwd ND filter, LOG en je krijgt er een prima viewfinder en schouder 'statief' bij.

*Let op: bij de link van Kamera Express van hierboven suggereren zij dat je er SDXC kaarten bij koopt, maar je moet de XQD kaarten hebben!


Image

Camera: Sony Alpha 7R II

Naast de FS7 is er natuurlijk nog een camera in actie in deze video: Grietje filmt met de Sony A7R2. Een camera die we inmiddels zelfs allebei hebben, omdat hij fullframe is, geweldig filmt én fotografeert.

Update 2021: Ik (Riske) heb inmiddels mijn A7R2 verkocht en vervangen voor de Canon R5, omdat ik daarmee meer kan bereiken wat ik wil. Meer toelichting hierover in dit blog.


Image

Microfoon: Schoeps supernier

De Schoeps is echt een bijzonder goede microfoon – als ik werk met een geluidsman, dan zegt die altijd vol verbazing wat een goede microfoon ik heb. Dat zijn geluidsmensen blijkbaar niet gewend van videomakers!

Maar geluid is erg belangrijk. Goed geluid valt nauwelijks op, maar slecht geluid kan de kwaliteit van je video enorm ondermijnen.

Dit is geen richtmicrofoon, maar iets tussen een algemene/allround en een richtmicrofoon in. Daarom is hij erg geschikt voor gebruik tijdens interviews, presentaties, of als camera microfoon.

Het is wel een bijzondere, want hij bestaat uit 2 delen: de MK41 en de CMC6.


Image

Zender microfoon: Sennheiser set met Sanken microfoon

Daarnaast gebruikte ik in deze video een zender om mijn eigen stem op te nemen. Dat is de Sennheiser G3 zenderset, nog steeds een erg populaire set die ik ook bij collega's vaak zie. Leuk detail: ik laat die dingen nogal eens vallen om de één of andere reden (een acteur vergeet dat ie hem draagt en hij valt van uit zijn zak) en toch blijven ze het altijd doen.

Ik heb er wel een andere microfoon aan gehangen dan de standaard die je erbij krijgt, namelijk de Sanken. De geluidskwaliteit daarvan is een stuk beter.


Image

Richt microfoon: Sennheiser

En tenslotte zit er ook nog deze kleine richtmicrofoon op de camera waar Grietje mee filmt. De Sennheiser MKE400

Ook deze hebben we allebei 🙂 Hij is lekker klein en levert uitstekende geluidskwaliteit!Image

Lamp: Akurat led panel

Ik film graag met een groot led panel, zoals deze Akurat, omdat dat mooi zacht licht geeft.

Ik heb ook andere merken gehad, maar na een jaar van defecte lampen gezeur kwam ik bij deze uit en heb sindsdien geen enkel probleem meer gehad. Ik kan de Akurat S8 dus ten zeerste aanbevelen!Image

Statief: Sachtler met FSB6 kop

Sachtler is een professioneel statieven merk waar ik veel van mijn collega's mee zie. Ik heb de Sachtler met de FSB 6 kop (je kan de kop eraf halen en er een ander op zetten.

Degene in de link is zelfs alweer iets beter dan de mijne, die heeft namelijk Flowtech poten! Ik heb daar zelf nog niet mee gewerkt, maar van collega's gehoord dat dat fantastisch is.

Deze set is in elk geval geschikt voor mijn werk met de FS7.


Image

Koptelefoon: Sony

Ook dit is er weer eentje die ik ook veel bij collega's zie: de Sony MDR-7506.

Hij heeft een goede geluidskwaliteit, een lang snoer, en zit op de oren.


Lens: Canon 24-70mm f2.8

Bij deze video gebruikte ik de Canon 24-70mm f2.8 lens, omdat ik wist dat ik moest gaan uitzoomen omdat Grietje dichterbij zou komen. Het is een fijne, lichtgevoelige standaardlens, waar ik erg vaak mee werk.

Verder gebruik ik voor dit soort settings vaak de Canon 70-200mm f2.8, die nog verder kan inzoomen, waardoor je een nog onscherpere achtergrond kan maken, zoals in dit shot:


Image

En misschien denk je wel: maar hoe zit dat nou, die Canon lenzen op een Sony camera? Goed opgemerkt 😉

Ik gebruik daarvoor de Metabones Speedbooster. Hiermee kan ik met Canon lenzen op mijn Sony camera werken. Op de A7R2 zit ook zo'n Metabones.

Je kan ook gewoon Sony lenzen kopen, natuurlijk, maar ik had al een aantal Canon lenzen, omdat mijn eerste camera de Canon 5D was. Toen ik overstapte naar Sony wilde ik niet al mijn lenzen vervangen, dus vond ik de Metabones een mooie oplossing!

Het leuke van de Speedbooster is dat hij je lenzen ook nóg lichtgevoeliger maakt!


Image

Monitor: Aputure V1

De monitor van Aputure was eerlijk gezegd de goedkoopste die ik op dat moment kon vinden. Ik wilde gewoon even een simpele monitor om mijn video op af te kijken en eerlijk gezegd ben ik best tevreden ermee, meer dan ik had gedacht voor dat geld. Inmiddels is degene die ik heb al niet meer verkrijgbaar, maar vervangen door een nieuwere versie, de Aputure VS-1 Fine HD. 

Update 2021: inmiddels gebruik ik de Aputure bijna niet meer, omdat we van Mafico de Atomos Shinobi kregen*, die ik veel fijner vind werken.

*Wil je weten hoe wij omgaan met gesponsorde artikelen? Lees er hier meer over.

Conclusie

Het is een flinke set, maar hiermee kan ik werken zoals ik dat graag doe. Natuurlijk is dat voor iedereen anders. Ik ben dan ook wel benieuwd: waarmee werk jij? Ben ik dingen vergeten in dit verhaal? Laat het me weten!

Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!


About the Author

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

Verder lezen:

Abonneer
Laat het weten als er
guest

3 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans Rombout

Beste dames,
Met plezier en interesse heb ik veel van jullie (nog niet alle) tips gelezen en video’s gezien.
Voor ons, met ervaring in stock fotografie, is video volkomen nieuw, dus we “slokken alles op” wat we er maar over kunnen vinden. Ben blij met jullie tips over verlichting (BPP Light), want daar weet mijn (flits) leverancier niet veel van. Ga ze beslist opzoeken.
Ben nu op zoek naar een gemotoriseerde slider voor gebruik in de studio. Kunnen jullie mij misschien een tip geven in welke richting ik het moet zoeken? Merk? Leverancier?

Met groet,
Frans Rombout

Frans Rombout

Hoi Riske,
Super bedank voor je info! We komen steeds een stukje verder.
Tuurlijk stuur ik je het eerste resultaat!