Bruiloft filmen: 9 tips voor het maken van een mooie trouwfilm

Het filmen van een bruiloft is een bijzondere taak: het is een moment waar het bruidspaar misschien wel jaren naartoe geleefd heeft, en waar ze nog lang op terug zullen kijken. En als het goed is kijken ze dan naar die mooie film die jij voor ze gemaakt hebt. 

Om goed beslagen ten ijs te komen op de dag van de bruiloft, hebben we hier 9 tips samengesteld, met behulp van Robin de Ridder van Romedia Films. Robin is een ervaren trouwvideograaf!

Natuurlijk maakten we ook een video bij dit onderwerp. Tip 1: Maak een plan

Eigenlijk is het kennismakingsgesprek, voorafgaand aan de bruiloft, een van de belangrijkste stappen om tot een mooi eindresultaat te komen. 

Maak afspraken over wat er allemaal in beeld moet komen, en hoe. Wil het bruidspaar de hele dag gefilmd hebben, of alleen de hoogtepunten? Willen ze dezelfde avond nog een korte video die tijdens het feest gedraaid kan worden, of moet het een lange reportage worden?

Tijdens zo’n gesprek krijg je ook de kans om het bruidspaar te leren kennen. Waar houden zij van? Een losse, speelse film met documentaire stijl? Of een strak gefilmde, filmische trouwfilm? Het is hierbij ook heel belangrijk om de verwachtingen van het bruidspaar goed te managen. Geef duidelijk aan wat er wel (en niet!) mogelijk is voor het budget wat zij hebben, zodat jullie achteraf beiden niet voor verrassingen komen te staan.


Robin: Ik plan altijd een aantal weken voor de bruiloft een kennismakingsgesprek met het bruidspaar. Zo leer ik hen beter kennen en kom ik er sneller achter wat hen drijft in het leven. Ik heb een speciaal formulier met vragen die ik meeneem, waarbij ik bijvoorbeeld vraag hoe de verloving is gegaan, van welke muziek ze houden, maar bijvoorbeeld ook hele praktische dingen zoals of ik mee kan eten, of ik overal kan en mag parkeren en op welke manier ik de oplevering ga doen.

Je wilt echt in een hele korte tijd een band opbouwen met mensen die je vaak niet (goed) kent. Deze band is belangrijk in het wederzijdse vertrouwen, praktische redenen maar ook zeker om professioneel over te komen. Een goede band met het bruidspaar kan je mogelijk vervolgopdrachten opleveren, omdat zij je vaak aanraden aan vrienden/familie die ook gaan trouwen!


Tip 2: Bereid je goed voor 

Een bruiloft is een geoliede machine die doorgaat, ook als er bij jou iets misgaat. Zorg dus altijd voor genoeg volle accu’s, lege kaarten, en eventueel zelfs back-up apparatuur. Zeker bij een bruiloft is het zo dat je maar 1 kans hebt om bepaalde shots te maken. 

Loop het programma voor de trouwdag van tevoren dan ook goed door en zorg dat je weet welke spullen je nodig hebt. Bijvoorbeeld: zijn er tijdens het diner toespraken die gefilmd moeten worden? En hoe doe je dat met geluid? Ik zou in zo’n situatie van tevoren contact opnemen met de locatie om te controleren of zij met microfoons werken om de toespraken te versterken, en of je een lijn-uit kan krijgen van hun mengtafel (om het geluid goed op te nemen), of niet. Zo ja: dan moet ik zorgen voor een snoer van hun mengtafel naar mijn camera, of een recorder die ik aan de mengtafel kan hangen. Zo nee: dan moet ik zelf zorgen het geluid goed op te nemen door bijvoorbeeld zenders mee te nemen.


Robin: Wanneer je bang bent dat je het in je eentje niet gaat redden, is het best het overwegen waard om een second shooter mee te nemen. Dit is een extra persoon die gelijktijdig met jou beelden maakt. Zo kan je bijvoorbeeld heel mooi een moment van 2 kanten tegelijk filmen.

Daarnaast is zo’n backup ook handig, omdat hij/zij ook nog extra apparatuur bij zich heeft. Ik neem zelf nooit back-up apparatuur mee, zoals Riske hierboven beschreef, maar een tweede filmer heeft eigenlijk ook die functie.

Je materiaal direct na de bruiloft goed archiveren op meerdere harde schijven én in de cloud is daarentegen wel een verplichting als je jezelf en je opdrachtgever serieus wil nemen.


Image

Tip 3: Ken je apparatuur

Zorg dat je je apparatuur van binnen en van buiten kent. Dit is een beetje een inhaker op het vorige punt, maar wil ik specifiek benoemen, omdat ik die fout zelf een keer heb gemaakt. Ik had een camera geleend voor een bruiloft, maar kende hem niet goed genoeg. Dat leidde ertoe dat ik de kus miste en zo de ceremonie niet goed had gefilmd.

Zorg dat je je spullen van binnen en van buiten kent, zodat je je kan richten op de gebeurtenissen van de dag, en je niet bezig hoeft te zijn met de techniek.


Robin: Ga dus niet een bruiloft filmen met die gloednieuwe camera waarvan je nog niet precies weet waar alle knopjes of instellingen te vinden zijn. Die paar extra seconden die je daaraan kwijt bent kunnen essentieel zijn bij of je het perfecte shot wel of niet maakt. Dit helpt niet voor je zelfvertrouwen. Als je een bruiloft verknalt, zal het heel lang duren voor je die poging weer wil wagen.

Ik heb ook wel eens een belangrijk kus-moment gemist, maar je wilt het toch goed en origineel opleveren. Toen heb ik in de edit ervoor gekozen om alle kus-momenten uit de video te snijden. Dus bij elke “kus” liet ik ze net niet kussen. Daardoor werd de film ineens veel spannender om naar te kijken. Creatief zijn is onderdeel van het vak en wanneer je iets ‘verkeerd doet’ kan je er altijd nog je kracht van maken.


Tip 4: Wie is wie?

Als je een bruiloft filmt voor mensen die je niet kent, kan het nogal lastig zijn om te bepalen wie wie is. Je wil de moeder van de bruid er goed op zetten, maar als je niet weet wie dat is, kan het zijn dat je per ongeluk heel veel shots maakt van een tante van de bruid, voordat je erachter komt dat die helemaal niet belangrijk is.

Een ‘smoelenboek’ kan hierbij helpen. Zorg dat het bruidspaar of de ceremoniemeester voor jou goed duidelijk maakt welke mensen zeker gefilmd moeten worden.


Robin: Dit slaat weer een beetje op dat voorgesprek. Zolang je duidelijk hebt gecommuniceerd met welke mensen belangrijk zijn voor een bruidspaar, is een smoelenboek niet echt nodig. Het is logisch dat opa en oma, eventuele kinderen en de ouders van het bruidspaar belangrijk zijn.

Naast die belangrijke gasten vraag ik wie of WAT er nog meer belangrijk is, waarbij ik een kanttekening maak dat het een streven is dat ik dat erop krijg, geen belofte. Dit is bijzonder belangrijk, omdat je simpelweg niet altijd kan beloven dat iedereen er goed op staat.

Het zal je sieren om ook duidelijk te zijn in wat mogelijk onhaalbaar of onrealistisch is om voor elkaar te krijgen. Beloof dus ook zeker niet teveel naast je gebruikelijke diensten en/of pakket.


Image

Tip 5: Samenwerken

Is er ook een fotograaf? Stem met de fotograaf af hoe je bepaalde dingen gaat doen, zodat je elkaar niet (teveel) in de weg loopt. Als je nou vrienden wordt met de fotograaf, houd je er wellicht nog wat leuke behind-the-scenes foto’s van jezelf aan over! 


Robin: Het is belangrijk om met alle leveranciers goed en duidelijk te communiceren. De locatiehouder, de ceremoniemeester, de babs (buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand) en de DJ’s. Maar de fotograaf is het belangrijkste. Dit is de persoon waar je de hele dag mee moet samenwerken en waar je constant mee in ‘gevecht’ bent voor de beste plek voor het shot. Communiceer duidelijk, denk met de ander mee, pak een koffie mee voor hem/haar als je die gaat halen en hou het ALTIJD vriendelijk.

Je moet echt samenwerken om beiden de mooiste beelden te maken. Soms kan je elkaar (als het echt goed klikt) echt naar een hoger niveau tillen. Vergeet nooit dat jullie aan dezelfde kant staan en spreek dat ook zo vroeg mogelijk naar elkaar uit. Als je van te voren geen contact hebt kunnen maken, neem de fotograaf dan op de bruiloft 1 minuut apart om kort kennis te maken. Soms heeft de fotograaf ook vragen aan jou, dus is het goed dat je het initiatief direct hebt genomen.


Tip 6: Wees onzichtbaar

Deze is lastig. Want aan de ene kant moet je zorgen dat je alles hebt, elk moment goed vastlegt, en aan de andere kant wil je ook niet te veel in de weg lopen gedurende de dag.

Zorg dus dat je je shots hebt, maar wees ook discreet en onzichtbaar. Dit is niet jouw feest.


Robin: Be a ninja. A fly on the wall. Het is de kunst dat je op de juiste momenten naar voren loopt voor het shot, waarna je daarna direct weer het zicht vrij laat voor de gasten. Ervaring zal je leren wanneer de beste momenten zijn om in te stappen. ‘Participeren’ in de euforie kan bij sommige bruidsparen / families heel goed, terwijl anderen je heel raar zullen aankijken.

Probeer zelf goed aan te voelen hoe jouw relatie is tot het bruidspaar. Bij enige twijfel, altijd professioneel blijven. Wat Riske ook zegt herhaal ik graag: Het is niet jouw feest, dus jouw bijdrage moet altijd in het belang van het bruidspaar zijn.


Image

Tip 7: Kleed je gepast

Kleed je netjes, maar praktisch. Als vrouw zou ik geen jurk aantrekken, ondanks dat dat wel past bij een bruiloft. Ik wil flexibel zijn en op de grond kunnen kruipen zonder dat ik bang ben dat mijn jurk niet goed zit. Tegelijk wil je er natuurlijk wel netjes uitzien! 

Ook dit kun je bespreken in het kennismakingsgesprek, en vragen of er bijvoorbeeld een dresscode is.


Robin: Ik laat het bruidspaar altijd weten wat ik aan ga trekken. Ook hierbij is deze communicatie relevant omdat je altijd wil ‘inblenden’. Ik heb het zelf gelukkig nog niet meegemaakt maar als er een paarse dresscode is, wil je niet in je groene overhemd aankomen.

Meestal voldoet een nette (witte) blouse met zwarte broek/pantalon prima. Ik trek echter wel altijd mijn sneakers aan. Op zo’n dag moet je een hoop lopen en rennen en dat gaat voor mij beter dan op strakke, platte en nette schoenen. 


Nou, die schoenen zijn zeker nog een goed punt van Robin. Ik heb tijdens een bruiloft die ik fotografeerde een keer echt de verkeerde schoenen aangedaan. De schoenen die ik aan had hadden gespjes, en in de stilte van de kerk tijdens de ceremonie merkte ik dat die gespjes bij elke stap een beetje rinkelden. Storend! Niet alleen voor de ceremonie, maar ook zeker voor de videomaker die er ook was. Ik heb toen mijn schoenen uitgedaan... wat als gevolg had dat ik later op mijn sokken uitgleed op het gladde marmer, het moment ruw onderbrak en mijn apparatuur ernstig beschadigde.

Tip 8: Muziek

Bruidsparen hebben vaak een bepaald nummer, wat veel voor hen betekent. Maar als een video online wordt gebruikt, bijvoorbeeld op Youtube, dan kun je die muziek vaak niet gebruiken, omdat daar auteursrechten op zitten. Wil je voorkomen dat je daarmee in de problemen komt, kun je ook muziek kopen.

We schreven al eens een artikel over wanneer het slimmer is om een nummer te kopen, of wanneer (en hoe) je op zoek kan gaan naar gratis rechtenvrije muziek.

Een andere optie is natuurlijk om een versie te maken waarin je wél het top-40 nummer gebruikt waar het bruidspaar iets mee heeft, alleen kan die video dan niet online gebruikt worden. Voor privégebruik kan het natuurlijk wel!


Robin: In principe geldt de regel: Als iets online komt, mag er geen top-40 muziek in. Daarom bied ik meerdere pakketten aan waarbij de highlightfilm van grofweg 5 minuten wel online komt (mits akkoord bruidspaar) en de langere trouwfilm niet.

Zo kan het bruidspaar hun favoriete liedjes doorgeven zodat ik ze in hun langere trouwfilm kan verwerken. Voor de highlightfilm die wel online komt koop ik muziek van online diensten. De kosten hiervan zitten al in het pakket verwerkt, dus het bruidspaar merkt daar verder niks van.


Image

Tip 9: Wees creatief! 

Tja, dat is toch eigenlijk het belangrijkst! Als je alle voorgaande punten goed geregeld hebt, is het daarna gewoon het belangrijkst om plezier te hebben in wat je doet, en je te laten leiden door je creativiteit. Laat je meevoeren in het mooie moment en vindt de mooiste hoeken en shots, vangnet dat moment dat de moeder een traantje laat en laat de zon schijnen in je camera. 

Voor extra creativiteit kun je naast je camera en lenzen, nog extra accessoires gebruiken. We schreven al eens een leuk artikel over accessoires om je beelden nog mooier te maken, en Robin gebruikt bijvoorbeeld deze set effectfilters. Ik kende dat nog niet, maar toen ik ze eenmaal in handen had, wilde ik het eigenlijk bijna niet meer loslaten!


Robin: Deze filters zijn erg tof om je shots net dat beetje extra te geven. Het ziet er heel magisch en sferisch uit, waar het bruidspaar soms ook wel erg lekker op gaat. Als ze een sprookjesbruiloft hebben, dan pak ik ze er direct bij.

Bij de serieuzere paren laat ik ze lekker in mijn tas zitten. De filters werken het beste i.c.m. een danszaal waar heel veel lampen met diverse kleuren licht schijnen. Het licht valt via het filter binnen wat erg unieke effecten geeft. Ook ontzettend leuk voor fotografie trouwens.


Wil je meer zien over hoe Robin te werk gaat tijdens een bruiloft, misschien om inspiratie op te doen? Kijk dan zeker even op zijn kanaal, bijvoorbeeld naar deze toffe making of!Tot slot

Tot zover onze lijst met tips voor het filmen van een bruiloft. We hopen dat we je geïnspireerd hebben! Heb jij nog aanvullingen of vragen hierover? Laat je reacties achter onderaan de pagina. 

Veel succes met filmen!


Deze post is niet gesponsord, maar bevat mogelijk wel affiliate links. Wil je daar meer over weten? Klik hier!

About the Author

Riske de Vries

Ruim 10 jaar ervaring als filmmaker voor sociale, maatschappelijke projecten, met een scherp oog voor detail. Weet als geen ander mensen te laten stralen voor de camera.

Lees ook

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties