Professioneel filmen met je smartphone, zo doe je dat! De basis voor beginners

Smartphones ontwikkelen zich razendsnel. En met de camera's die er vandaag de dag op zitten, kan je echt een goede video neerzetten! Ook als beginnend videomaker, of als je bijvoorbeeld een leuke vlog wilt maken voor je organisatie of bedrijf.

In dit blog leggen we je stap voor stap uit waar je op moet letten, als je gaat filmen met je smartphone. Alles om je video een professionele uitstraling te geven! We hebben dat al eens heel helder uitgelegd in een video. We raden je zeker aan deze eerst te bekijken voor je verder leest.


En wil je van begin tot eind begeleid worden in het maken van een pitchfilm voor je bedrijf? Bekijk dan ook eens onze cursus 'Pitchfilm maken voor Ondernemers' op de cursuspagina!

Je smartphone instellen

Als eerste is het belangrijk je telefoon goed in te stellen. Wellicht kiest hij automatisch al de juiste instellingen, dat kan zeker! Maar mocht er ooit iets misgaan, dan weet je in ieder geval wat het is en waar je het kan vinden.

Zet je telefoon op Full HD (1920x1080) en niet kleiner dan dat. Groter kan eventueel wel, op 4k of UDH (ultra HD) bijvoorbeeld. Daar staat 3840x2160 bij. Opzich heb je zulk groot beeld niet nodig, Full HD is groot genoeg. Doe dit alleen als je later bijvoorbeeld nog digitaal wilt inzoomen.

Dan zie je ook nog '60 fps' staan. Dat wil zeggen dat je in die functie het beeld later nog in slow motion kan zetten. Je hebt 30 of 25 fps (frames per seconde) nodig om gewoon te filmen. Je telefoon staat hier automatisch op. Ga alleen naar 60 of 50 fps als je dus weet dat je het beeld nog gaat vertragen.

Bij Android telefoons vind je deze opties in de camera app, als je bovenin op het tandwieltje klikt. Bij iPhone's vind je de settings van de camera niet in de camera app zelf, maar bij de algemene instellingen van de telefoon. Hier beneden zie je het beeld van mijn Samsung:

Filmic Pro

Je kan natuurlijk prima aan de slag met de standaard camera app die in je telefoon zit. Als je net iets meer controle wilt, kan je ook de Filmic Pro app downloaden. Hij is er zowel voor iPhone als voor Android.

Met deze app heb je op een simpele manier meer controle over belichting en de focus van je beeld. Simpel gezegd kan je vastleggen op welke afstand het beeld scherp is, en waar je wil dat het licht gemeten wordt. Heel handig! Er zijn veel opties, maar de basis werkt prima intuïtief. Ook kan je met deze functie makkelijk een timelapse maken.

Waarop ga je monteren?

Als alles goed is ingesteld, zou je zeggen: we kunnen aan de slag! Maar wacht, laten we eerst nog naar een aantal andere dingen kijken.

Bedenk waarop je gaat monteren. Dit is een belangrijke schakel in je proces! Veel beginnend filmers lopen uiteindelijk vast op de montage, en ervaren dit als een frustrerend deel van het proces. Je voorkomt dit, in elk geval gedeeltelijk, door van tevoren goed te bedenken hoe het monteren straks gaat.

Wil je op je telefoon zelf monteren? Ok, zoek dan een fijne app om dit mee te doen. Bijvoorbeeld iMovie voor iPhones of Kinemaster voor Android. En maak niet te veel shots. Op je telefoon editen is gepriegel, dus weinig materiaal zorgt ervoor dat het behapbaar blijft.

Als je op een computer gaat editen kan je denken aan iMovie voor Mac of DaVinci voor Windows. Of neem een kijkje in onze lijst van favoriete montage programma's
Installeer het programma alvast, en kijk of het überhaupt wel werkt. Maak ook een paar proefshots, gewoon in de kamer, die je vervolgens van je telefoon naar het montageprogramma overzet. Loop je tijdens dit proces tegen problemen aan of verloopt alles soepel? Het is fijn te weten of alles werkt, voordat je je hele video geschoten hebt!

Maak een script

Nog een belangrijke stap om later tijdens de montage niet vast te lopen: het maken van een script. Of in ieder geval een redelijk uitgewerkt idee.

Ook als je een vlog maakt of een andere vorm van 'spontane video' is het belangrijk om te weten wat je precies gaat schieten. Heb je een intro en een outro nodig bijvoorbeeld? Welke elementen van de dag wil je zeker in beeld brengen? Verplaats je nog van A naar B en heb je beeld nodig om dat te laten zien?!

Hoe gedetailleerder je je script uitwerkt of uit kan werken, hoe makkelijker het in de montage wordt. Je hoeft immers alleen de juiste stukken maar op te zoeken en achter elkaar te plakken!

Welke accessoires heb je nodig?

Naast je telefoon zelf, kun je je set zo ver uitbreiden als je maar wilt! Je kunt gaan nadenken over licht, geluid, een statief... noem het maar op. We hebben een aantal artikelen die je heel goed kunnen helpen bij deze keus:

Het filmen

Als je weet waarop je gaat monteren, je script is uitgedacht en je hebt je smartphone met statief en microfoon in de aanslag; dan kun je beginnen!

We hebben al diverse tipvideo's gemaakt over hoe je het beste kan filmen, en hoe je goeie shots maakt. Bijvoorbeeld de video hieronder:

Controleer

Tijdens het filmen is het belangrijk te blijven controleren of alles wel goed gaat. Je wil er immers niet thuis pas achterkomen dat het geluid een rare kraak heeft! Of dan pas zien dat er een raar vies doekje ergens over een stoel hangt, middenin beeld, wat je even over het hoofd had gezien. Kijk je beelden ook tussendoor dus af en toe even terug. En luister vooral goed naar het geluid!

Controleer ook of je al je shots wel hebt. Pak je script erbij en kijk of je nog een intro of outro, of andere essentiele dingen mist. Nee? Dan kan je aan de edit!

Oh, en vergeet ook niet nog even een thumbnail foto te maken! Als je je video op Youtube wilt uitzetten.

Monteren

In de montage komt alles samen, en krijgt de video die je aan het maken bent eindelijk vorm!

In deze playlist zie je tutorials voor verschillende programma's, zoals iMovie, DaVinci of Hitfilm. Ook geven we algemene tips voor een betere edit.

Frustreer je trouwens niet als je er tijdens de edit toch nog tegenaan loopt dat niet alles zo is als je had gewild of gehoopt. Als je begint met filmen loop je er onvermijdelijk tegenaan dat niet alles zo perfect is als je wellicht had gedacht. Maar door te monteren, weet je de volgende keer dat je gaat filmen ook weer wat je dan anders wil aanpakken. Het is een proces van oefenen, reflecteren en steeds beter worden.

Succes!

About the Author

Grietje Evenwel

Presenteert, interviewt, regisseert en is te horen als voice-over. Stelt mensen op het gemak voor de camera. Een scherpe luisteraar met veel aandacht voor de inhoudelijke lijn.

Lees ook

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties