Film maken voor beginners: de basis van de techniek

Film maken bestaat uit enorm veel verschillende aspecten, waar het leren omgaan met camera's en de andere film apparatuur een belangrijk onderdeel van is. In dit artikel neem ik met je door welke elementen daarbij het belangrijkst zijn om je in te verdiepen, om je te helpen nadenken over hoe jij het filmen wilt aanpakken.

We behandelen daarvoor de volgende onderwerpen:

 • Camera
 • Geluid
 • Licht

Uiteindelijk zijn dit de drie belangrijkste dingen bij het filmen! Als je deze drie elementen onder controle hebt, dan ben je een echte filmmaker 🙂

Camera

Mooie shots filmen vind ik een van de leukste dingen van het film maken. Het liefst met de camera op de schouder, zodat ik goed via de viewfinder kan kijken wat ik doe, en echt het gevoel heb in mijn beeld te zitten. Heerlijk!

Als je net bent begonnen met video maken, dan zou ik je altijd aanraden om eerst te gaan filmen met een camera die je al hebt. Dat kan bijvoorbeeld een smartphone zijn, of een oude foto- of videocamera. Dat is echt prima om het op te leren!  In het begin gaat het gewoon om uitproberen, shots maken, verhalen vertellen en experimenteren. Ga dingen maken en zie wat werkt!

Als het dan later tijd is om te investeren in een camera, dan weet je ook wat je zoekt in een camera. Een van de grootste verschillen tussen bijvoorbeeld een smartphone camera en een fototoestel of camcorder, is dat je met echte 'camera' veel meer opties hebt. Je hebt bijvoorbeeld een zoomlens, mogelijkheden om handmatig de instellingen te doen en meer.

Een laatste gedachte die ik met je wil delen: beter filmen zit hem zeker niet alleen in een betere camera. Het zit hem ook in creatief omgaan met de mogelijkheden die je hebt, een oog hebben voor mooie shots, en de techniek begrijpen.

Voor mijn basis tips over het filmen zelf, check zeker dit artikel over de basis van goed camerawerk.


Image

Geluid

Als cameraliefhebber doet dit me altijd een beetje pijn, maar luister: goed geluid is belangrijker dan goed beeld. Want denk er maar over na: een video met mooie beelden en slecht geluid komt over als amateuristisch. Een video met 'slecht' beeld en goed geluid wordt gezien als artistiek! Dus: zorg voor goed geluid.

Geluid is veel belangrijker dan beginnend filmmakers vaak denken, het kan je video echt maken of breken. Over de basis van geluid maakten we al eens deze handige video:Wil je verder lezen over geluid, we schreven ook eens ons artikel over welke microfoon je gebruikt in verschillende situaties.

Licht

Als je voor het eerst gaat filmen, zul je je vooral bezig houden met het licht 'in je camera'. Dus: hoe stel je de camera zo in dat je video goed belicht is. En hoe gebruik je het aanwezige licht op een mooie manier?

Iets wat ik bijvoorbeeld vaak zie bij mensen die beginnen met filmen is dat ze voor een raam gaan zitten. Hartstikke mooi natuurlijk zo'n raam in de achtergrond! Alleen er komt nu zo veel licht van achteren dat de spreker die voor het raam zit (waarschijnlijk) erg donker wordt. Als je een raam in de achtergrond hebt, zorg dan ook voor een - sterke - filmlamp die je onderwerp ook van voren uitlicht. Heb je geen lamp? Draai iemand dan om en film met het licht van het raam op het gezicht van de spreker. Je hebt dan geen ramen in de achtergrond, maar je spreker is wel mooi uitgelicht. Dat is uiteindelijk waar het om draait.

Als je je gaat verdiepen met licht in video, dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten:

 • Hoe gebruik je het beschikbare licht? 
  Buitenlicht door een raam kun je dus goed gebruiken om iemands gezicht uit te lichten, en een TL-lamp wil je liever uitzetten omdat ze vaak lelijk licht geven en zelfs kunnen flikkeren in je beeld.
 • Hoe stel je je camera goed in?
  Vertrouw niet op de automaat van je camera maar leer hoe je je camera handmatig kunt instellen. Je video's gaan daar stukken mooier van worden, omdat jij de artistieke keuzes maakt! En niet je camera 😉
 • Wanneer gebruik je lampen bij het filmen?
  Leer situaties herkennen waarin er te weinig licht is (of geen mooi licht) om het beeld te maken dat je wilt maken.
 • Welke kleuren hebben verschillende lichtbronnen?
  Als je verschillende kleuren licht op eenzelfde onderwerp laat schijnen, bijvoorbeeld buitenlicht en licht van een sfeervol gloeilampje, dan kan het een rommeltje worden! Je leert daar meer over in het artikel hier beneden.

Voor een eerste introductie in de wereld van licht, bekijk dan zeker het artikel dat we schreven over de basis van belichting bij video (aanrader!!).

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties