Film maken: de basis van goed camerawerk

Ik ben nu bijna 15 jaar werkzaam als filmmaker, of ook wel: cameravrouw. De camera is mijn belangrijkste vriend om mooi beeld mee te maken. En eerlijk? Dat vind ik nog steeds elke dag geweldig om te doen! Het bestaat uit zo veel aspecten, die bij elkaar maken dat je mooi beeld maakt, waardoor mensen achteraf tegen me zeggen: wauw, wat een mooie beelden.

In dit artikel wil ik graag de 3 tips met je delen die het belangrijkst zijn bij goed camerawerk. Namelijk:

  • De juiste camera kiezen
  • Stabiel filmen
  • Weten wanneer je welke lens gebruikt

De juiste camera

Wat is de juiste camera? Natuurlijk is de beste camera altijd de camera die je (bij je) hebt. Zeker als beginner is het ook goed om te beginnen met een camera die niet al te ingewikkeld is, of een oude camera. Vooral omdat je, als je eenmaal wat ervaring hebt opgedaan, beter weet welke camera je zou kunnen huren of kopen.

Als het dan eenmaal zover is om iets te gaan huren of kopen, is dat tegelijk superleuk, spannend, en soms een moeilijk proces! Een van de vragen die wij het meest krijgen is dan ook: welke camera moet ik kopen? Wij zouden dat graag voor je beantwoorden, maar het is van zoveel factoren afhankelijk, dat eigenijk alleen jij zelf die vraag echt kan beantwoorden.

Gelukkig kunnen we je wel een paar tips in de goede richting geven. Bedenk voor jezelf de volgende dingen:

  • Hoeveel geld wil je uitgeven aan een camera?

Hierbij zou ik ook nadenken over: ga je zelf geld verdienen aan de aanschaf van die camera? Want als dat zo is, dan kun je je wellicht een duurdere camera veroorloven. Dan is het immers een investering waarmee je vervolgens geld kunt verdienen. Zo kocht ik mijn Sony FS7 in 2014 deels met een lening; ik wist dat ik dat zou gaan terugverdienen met die camera. Een van Grietjes eerste camera's was dan weer een cameraatje van (destijds) 230 euro. Ze wilde zich wel verdiepen in video, maar ze wist toen nog niet zeker of ze er uiteindelijk ook echt haar geld zou gaan verdienen.

  • Wat wil je gaan doen met de camera?

Ik merk dat de meeste camera's vooral goed zijn in 1 ding. Dus bedenk voor jezelf: wat is het doel wat ik met een camera heb? Zo heb ik onlangs de Canon R5 gekocht. Veel mensen zeiden daarover: de filmopties zijn niet optimaal. Hij zou bijvoorbeeld snel oververhitten bij bepaalde instellingen. Maar ik vond het de beste camera die filmt én fotografeert. Voor puur filmen gebruik ik nog steeds de Sony FS7; de R5 is mijn tweede camera voor filmen, en de eerste voor fotografie. Zo kun je wellicht zelf ook een afweging maken wat voor jou belangrijk is.

In dit artikel gaan we in op de punten waarop je kan letten bij het kopen van een nieuwe camera.


Je camera stabiliseren

Vervolgens moeten we het hebben over het stabiliseren van je camera, wat je bijvoorbeeld kan doen met een statief of een gimbal, of de interne stabilisatie van je camera of lens.

Laat ik het er maar meteen bij zeggen: je hoeft niet ALTIJD volledig stabiel te zijn en een statief of gimbal te gebruiken. Soms vind ik het juist heel mooi om met de camera in de hand of op de schouder te filmen, omdat dat een veel directer resultaat geeft, wat de video een sfeer geeft alsof je er zelf bij bent. Weten wanneer je meer 'shaky' uit de hand mag filmen, en wanneer je beter stabiel en statisch kan zijn, vergt ervaring en inzicht. Mijn uitgangspunt is: wil je de kijker het gevoel geven erbij te zijn, een losse en gezellige sfeer neerzetten: film dan uit de hand (maar niet té wiebelig). Wil je een zakelijke, rustige uitstraling, een filmische sfeer, kies dan voor stabiliseren met statief en/of gimbal.

Als je het allebei nog niet hebt, dan zou ik je aanraden om eerst een statief te kopen. Een statief is echt een van de basisonderdelen van de set van een filmmaker. Wil je meer weten over wat voor soort statief je moet kopen? Daar schreven we dit artikel over.

Naast statieven en gimbals kun je dus ook nog kijken naar de interne stabilisatie van je camera. Als je filmt met losse lenzen kan het ook nog zijn dat je lens zelf ook gestabiliseerd is. Probeer met jouw set gewoon eens uit wat er gebeurt: zet de verschillende vormen van stabilisatie aan, eventueel op verschillende standen als je dat hebt, en film. Als je het daarna inlaadt op de computer kun je goed zien wat de stabilisatie precies doet en of je het mooi vindt.


De juiste lens gebruiken

We krijgen dus ontzettend vaak de vraag: welke camera moet ik kopen. Maar eigenlijk nooit de vraag: welke lens moet ik aanschaffen.... En dat is gek! Want echt waar: het geheim van mooi beeld, zit hem in het kiezen van de juiste lens en weten hoe je je lenzen optimaal kunt gebruiken. Klanten zeggen tegen mij vaak, als ze meekijken door de lens: wow, dat ziet er mooier uit dan in het echt! Ze zijn echt onder de indruk.

Het grootste deel daarvan zit hem in lenzenkennis!


Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties