Video theorie: containers, codecs en compressie

Videocompressie is iets waar je niet onderuit komt als je gaat filmen, maar wat is het allemaal en wat moet je er nou echt van weten? 

In dit artikel ga ik uitleggen wat compressie is, wat containers en codecs zijn, op een zo simpel mogelijke manier, zodat je weet waar je rekening mee moet houden. Ik zal hier dus niet de diepte ingaan en uitleggen hoe het allemaal precies werkt. Wil je dat wel? Dat vind je in verschillende van onze cursussen, bijvoorbeeld in onze greenscreen cursus!

We maakten hier natuurlijk een video over.Compressie

Ten eerste moet je weten dat video wordt gecomprimeerd door de camera waarmee je filmt. Dat moet wel, want we filmen digitaal tegenwoordig. Je camera moet het visuele plaatje dus vertalen naar de nullen en enen die computers kunnen lezen. En hoeveel nullen en enen hij daarbij gebruikt, is de mate van compressie. Je hebt daarin verschillende varianten, die je misschien wel eens voorbij hebt zien komen in reviews van camera’s. 

Je hebt ten eerste de bitdiepte en de chroma subsampling, wat gaat over hoe de camera de licht en kleurwaarden omzet naar pixels, en hoe precies hij daarin te werk gaat. Wanneer je ‘8 bit’ of ‘10 bit’ tegenkomt is dat de bitdiepte, ‘420’, ‘422’ en ‘444’ gaan over chroma subsampling. En je kan je voorstellen dat de hogere getallen een hogere kwaliteit betekenen 🙂

Daarnaast heb je Long-Gop en All-I, wat gaat over of hij elk frame afzonderlijk opslaat, of alleen de verschillen per frame. Als je een shot hebt van 10 seconden wat voor de helft uit blauwe lucht bestaat, dan hoeft hij misschien niet elk frame afzonderlijk op te slaan.


Image

Containers en codecs

De compressie die de camera gebruikt, kan op enorm veel verschillende manieren. De verschillende manieren waarop camera’s dat doen, zijn vastgelegd in een soort ‘recepten’, die gebruikt worden door camera’s, computers, montage programma’s en online platforms. 

Je hebt daarbij containers en codecs. De container is het bestand, dus bijvoorbeeld een MP4, een MOV of een AVI. De codec is de taal waarin dat bestand is geschreven. De bekendste daarbij zijn H264, AVCHD en Prores, bijvoorbeeld.

Een container moet je eigenlijk zien als de doos waar alles in zit: de videobeelden, het geluid, maar ook de metadata zoals de datum, de codec en bijvoorbeeld de opname informatie, zoals welk diafragma en sluitertijd je hebt gebruikt. 

Wist je dat niet alleen video, maar ook audio een codec heeft? In audio heb je bijvoorbeeld PCM, AIFF, WAV en natuurlijk de bekende MP3.


Image

Wat moet je hiermee? 

Eigenlijk hoef je hier helemaal niks mee, zolang alles goed gaat. Maar loop je tegen problemen aan, dan kan er een probleem zijn met de container of codec. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je hebt gefilmd op een codec of in een container, die jouw computer of montageprogramma niet kan lezen. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat je een hele nieuwe camera hebt, en een oude computer. Dan heeft de computer nog niet de juiste software om die bestanden te kunnen lezen omdat hij achterloopt. 

Of het kan zijn dat je een hele professionele camera gebruikt en die beelden probeert te openen met een te simpel montageprogramma. 

De oplossing op zo’n moment is het omzetten van de beelden naar een ander formaat (ja, container/codec combinaties worden ook wel formats genoemd). Je kan bijvoorbeeld het programma Handbrake gebruiken om een AVI om te zetten naar een MP4. Oja, we hebben een video over Handbrake!Een ander moment waarop ik me bezighoud met compressiesoorten, containers en codecs, is wanneer ik een nieuwe camera ga kopen, of iets ingewikkelds ga doen wat ik normaal nooit doe. Bijvoorbeeld als je gaat werken met een greenscreen, dan is het goed om hier meer over te weten, omdat het bij een greenscreen opname extra belangrijk is om zo veel mogelijk informatie op te slaan in je beeld, zodat je het goed kan nabewerken. Wanneer je grote plannen hebt met kleurbewerking of special effects kan het ook handig zijn! 

En wanneer ik een nieuwe camera wil kopen, houd ik me ermee bezig. Want dan is het goed om te weten wat die camera precies kan, en of dat is wat ik wil voor de komende 5 tot 8 jaar waarin ik met die camera zal werken. En sluit het bijvoorbeeld goed aan bij andere camera’s die ik gebruik, en hoe gaat mijn computer om met de bestanden die die camera maakt? 

Toen ik net mijn nieuwe R5 had bijvoorbeeld, liep ik er tegenaan dat die de nieuwe h265 codec gebruikte, wat mijn computer totaal niet trok. Dus om daar goed mee te kunnen werken, moest ik proxies maken. Inmiddels is de software van mijn computer weer bijgewerkt en levert de h265 codec geen problemen meer. 

Nou, tot zover het verhaal over compressie bij video. Je kan hier dus nog veel dieper ingaan op deze theorie! Wij doen dat in onze cursussen, onder andere in de cursus 'De basis van filmen en fotografie'. Mocht je, op een toegankelijke manier, meer willen weten over dit onderwerp, dan kan ik je die cursus zeker aanraden 🙂

Voor nu hoop ik dat je alvast veel hebt gehad aan deze informatie! 
Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat ze achter onderaan bij de reacties!
Verder lezenAbonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties