Zo maak je een video in 7 stappen – filmen voor beginners

'Hoe maak je een video?'. Een eenvoudige vraag, met een toch wat minder eenvoudig antwoord 😉 Bij het maken van een video komt veel kijken. Niet voor niets hebben we een Youtubekanaal vol tutorials over dit onderwerp, en staan op deze website een heleboel blogs en cursussen!

Nu snappen we dat je als beginnend filmmaker gemakkelijk kunt verdwalen in al die informatie. Daarom delen we in dit artikel hoe je in 7 stappen een video kunt maken. Gewoon, om het overzichtelijk te houden! 😀

Per onderdeel dat we bespreken zal ik natuurlijk extra blogs, video's en cursussen aanraden, mocht je je er nog meer willen verdiepen. Aan het einde van dit artikel wil ik ook nog een belangrijke gedachte met je delen.

Bekijk voor je gaat lezen zeker eerst de video die we maakten over dit onderwerp. Hierin leggen we alle stappen al eens helder uit.

Stap 1: Wat is je doel?

Het is verleidelijk om meteen na te gaan denken over apparatuur: welke camera ga je gebruiken? Heb je een microfoon nodig? Hoe zit het met het licht? Om die vragen goed te kunnen beantwoorden, zul je moeten weten wat voor video je gaat maken, en de eerste stap daarbij is het bepalen van je doel.

Wat wil je? Wil je je kijker iets uitleggen - zoals wij doen in onze video's - of wil je entertainment bieden? Wil je mensen enthousiasmeren, bijvoorbeeld voor jouw bedrijf en de producten die je verkoopt? Of wil je mensen informeren over een gebeurtenis, zoals ze bijvoorbeeld vaak doen bij het nieuws?

Schrijf om te beginnen dus op: wat is het (hoofd)doel van mijn video?

Stap 2: Soorten video

Een video is een video, zou je zeggen. Maar binnen de video's en films zijn er ook weer allerlei soorten die je vaak ziet terugkomen! Ik noemde net al de tutorials, maar je kunt ook een vlog maken. Of een prankvideo. Een bedrijfsvideo, een pitchvideo, een portret....

Het is handig om te weten wat voor soort video je gaat maken, omdat je dan ook gemakkelijk kunt afkijken bij anderen. Je hoeft niet meer helemaal te verzinnen hoe je alles aanpakt: voor veel video's bestaat er al een soort 'format' dat vaak wordt gebruikt door filmmakers en die je kijker zal herkennen.

Bij een vlog wordt er bijvoorbeeld veel uit de hand gefilmd, en filmt de filmmaker meestal zichzelf. Er worden dagelijkse momenten gedeeld en je hebt als kijker echt het gevoel dat je mee op stap bent. Bij een tutorial wordt dan weer vaker gekozen voor een 'studiosetting': je zit bijvoorbeeld aan een tafel, de camera staat op statief, en je laat zien wat je je kijker wilt leren.

Wil je meer leren over welke soorten video er zijn, lees dan zeker dit artikel dat we erover schreven.


Stap 3: Schrijf een script

Als je bepaald hebt wat het doel van je video is, en wat voor soort video je gaat maken, dan kun je je video inhoudelijk gaan uitwerken: je maakt een script. Zo'n script kan zo kort of zo uitgebreid zijn als je zelf wilt! Wij schrijven voor onze Youtubevideo's nooit volledig uit wat we gaan vertellen. We schrijven puntsgewijs op welke informatie er in de video terug moet komen, zodat we tijdens het filmen af en toe kunnen spieken of we niks overslaan. Maar: werken we met acteurs en maken we fictie? Dan schrijven we juist wel alle tekst uit, tenzij we met improvisatie gaan werken.

Met een goed script wordt niet alleen je filmdag makkelijker, het helpt je ook echt tijdens de montage! Je weet dan al welke shots je voor welk moment geschoten hebt, dus het eerste dat je straks in de montage doet is al die shots op de juiste volgorde in je tijdlijn zetten. Je verhaal staat dan meteen, de helft van het werk is gedaan!

Kun je niet met een script werken, bijvoorbeeld omdat je gaat vloggen en niet weet wat je allemaal tegen gaat komen op een dag? Dan zou ik in ieder geval werken met een format. Je schrijft dan niet precies uit wat je op welk moment gaat vertellen, maar je bedenkt wel uit welke bouwstenen je video gaat bestaan. Bijvoorbeeld: 
1. Binnenkomer (mooiste / spannendste shots uit de video)
2. Introductie
3. Eerste activiteit
4. Tweede activiteit
5. Outro

Wil je meer leren over het schrijven van een script, dan is dit artikel heel geschikt voor jou!

Wil je weten welke stappen je precies zet als je zonder script een mooie video wilt maken? Bekijk dan ook eens onze cursus 'Reisvideo's maken'. In die cursus gaan we in op het filmen zonder script, het maken van mooie shots en vooral: hoe zorg je ervoor dat je in je montage niet verdwaald in al je shots.

Stap 4: Kies je apparatuur

Dit is het moment om na te gaan denken over welke apparatuur je nodig hebt om jouw video te maken. Je weet nu immers wat je gaat maken en of er bijvoorbeeld veel gesproken wordt in de video (gebruik dan het liefst een externe microfoon als dat kan!) of dat er helemaal geen tekst in de video zit (dan heb je dus ook geen microfoon nodig).

De eerste tip die ik je kan geven is om te beginnen met apparatuur die je al hebt, zeker als je voor het eerst gaat filmen. Ik heb het vaker meegemaakt dat mensen voordat ze de eerste video gemaakt hadden al apparatuur hadden gekocht en dat ze er tijdens het filmen achterkwamen dat ze toch liever iets anders hadden gehad. Begin dus met wat je hebt, en als je een aantal keer gefilmd hebt en weet wat je wilt maken (en wat je fijn vindt!): ga dan kijken of je niet iets kan kopen.

Als je dan gaat kijken naar een setje, denk dan in eerste instantie vooral aan het volgende:
1. Een camera
2. Een externe microfoon (goed geluid is heel belangrijk!)
3. Eventueel een statief

Over 'apparatuur voor video' hebben we natuurlijk ontzettend veel informatie! Als ik je een aantal artikelen mag aanraden om mee te beginnen, dan zijn dat deze:

Stap 5: Filmen

Een van de leukste momenten in een filmproces - vind ik tenminste 😉 - is natuurlijk het filmen zelf. Wanneer je alle stappen hierboven hebt doorlopen ben je daar in principe ook helemaal klaar voor!

Stap 6: De montage

Tijdens de montage komt alles samen. Dat kan heel leuk zijn, maar zeker als je net begint ook overweldigend. We merken dat de meeste beginnend filmmakers tijdens deze stap vastlopen. Dat komt vaak door een van deze twee dingen, of door beide:

  1. Je kent je montageprogramma (nog) niet en bent overweldigd door alle mogelijkheden
  2. Je hebt geen script gemaakt en moet uit alle beelden die je gemaakt hebt het verhaal filteren - wat lastig is! Daar hebben we het natuurlijk eerder in dit artikel al over gehad.

Als je nog geen montageprogramma hebt gekozen, lees dan dit artikel met onze favoriete montageprogramma's. Voor een aantal programma's hebben wij gratis Nederlandstalige tutorials gemaakt op ons Youtubekanaal, ook die vind je in dat artikel.

Een ander artikel dat ik je zou aanraden is 'Voorkom deze 10 beginnersfouten bij monteren' - waarin we de meestgemaakte beginnersfouten met je delen.

Stap 7: Bereikt je video het doel?

Na het monteren en exporteren van je video ben je in principe klaar, toch? Nou, dat hangt nog af van het doel dat je wilt bereiken 😀 Als je jouw video op Youtube wil zetten is het belangrijk om ook dat te optimaliseren. Geef je video de juiste titel, beschrijving en een goede thumbnail. Wil je je video op Facebook delen, op Linkedin of op je website? Zorg dan ook dat hij er zo staat, dat mensen er graag op willen klikken en dat hij echt wordt gezien. Als je video niet bekeken wordt is dat natuurlijk zonde van je werk!

Als je je in Youtube wilt verdiepen kan ik je onze cursus 'Beter gevonden worden op Youtube' aanraden. Daar kijken we op een eenvoudige manier naar hoe je de kans kunt vergroten dat Youtube jouw video - aan de juiste mensen! - aanraadt.

Laatste gedachte

Nog iets wat ik je wil meegeven: wees trots op jezelf! Ik merk dat een eerste video nog weleens kan tegenvallen, omdat je het gevoel hebt dat je ontzettend hard gewerkt hebt aan een video - wat ook zo is! - en dat het resultaat dan toch minder is dan waar je op had gehoopt. En dat is helemaal niet gek. Een video maken is gewoon pittig: er zijn veel dingen waar je op moet (leren) letten en er kan veel misgaan. Ik zeg dit niet om je te ontmoedigen, maar vooral om je mee te geven dat je niet de enige bent die dit ervaart. Als je je eerste video gemaakt hebt dan heb je een grote stap gezet, en is het daarna vooral een kwestie van trots zijn op wat je maakt, en gewoon blijven leren. Je zal zien dat het steeds beter gaat!

'Het is soms een zegening om niet te weten hoe slecht je bent. Als ik dat geweten had was ik zeker gestopt. Maar ik wist het niet.'

Een vrije vertaling van wat Veritasium - een Youtuber met bijna 10 miljoen subscribers - zegt over het begin van zijn Youtube carrière. Een uitspraak waar ik in dit kader vaak aan moet denken. Zet dus zeker door!

Wat ook echt kan helpen als je begint met filmen, is op het juiste moment de juiste informatie krijgen. Soms weet je simpelweg nog niet wat je niet weet, en is het handig als een professional je dat vertelt. Zeker bij zoiets als video waar veel bij komt kijken 🙂
Wil je dat wij je verder helpen? Bekijk dan de cursussen in onze shop. Ik benoemde ze tussendoor al af en toe. Onze cursussen zijn de plek waar we je kunnen helpen gestructureerd, grote stappen te zetten op videogebied!
Lees meer

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties