Zo maak je filmisch beeld | de Videomakers

Jouw video er filmisch uit laten zien... hoe doe je dat? Deze vraag werd ons een tijdje geleden gesteld en we besloten dat het een mooie aanleiding kon zijn om het hier eens over te hebben.

Zeker in het Engels zijn er best wel wat video's te vinden over hoe je je video 'cinematic' kunt maken, met ook zeker steekhoudende punten! Maar soms ook met tips die snel een 'trucje' kunnen worden. We hebben daarom onze gedachten over dit onderwerp in een video verpakt 🙂 Bekijk de video zeker voor je verder leest:

Goed geluid

Eigenlijk gaat filmisch beeld maken in kern gewoon over een goede video maken. Weten waarom je ergens voor kiest en vooral: hoe dit je inhoud en je doel versterkt!

Een van de belangrijkste dingen van een goede video of film (we zeggen het vaak ;)) blijft toch wel goed geluid! Als wij een video doorgestuurd krijgen met de vraag hoe het filmischer gemaakt kan worden, valt vaak op dat er in het geluid nog veel te winnen valt.

Werk je met dialogen? Werk als het kan dan met externe microfoons. Een externe microfoon, dichtbij de geluidsbon (in dit geval de spreker) maakt een enorm verschil ten aanzien van de interne microfoon van je camera. Mocht je echt gebonden zijn aan de interne microfoon van je camera, dan kun je het beste dichter bij je personages gaan staan. Je kan dan bijvoorbeeld de shot - tegenshot methode doen. Dus een close-up op persoon a, en dan een close-up op persoon B. Zorg er dan wel voor dat je tijdens het filmen niet over de as gaat! Hieronder leggen we dat principe (met 2 camera's) uit.

Lees zeker ook ons artikel 'wanneer gebruik je welke microfoon' als je meer wilt weten over dit onderwerp!

En denk ook aan extra geluiden die de scene inkleuren: zoals (de juiste!) muziek, of vogels in een bos, of gillende kinderen in de verte... Goed omgevingsgeluid, op het juiste volume en van mooie kwaliteit, maakt dat je kijker nog meer het gevoel heeft ergens echt bij te zijn. Goede muziek (of het ontbreken daarvan) kan spanning oproepen, of een droevig moment extra bij je publiek laten binnenkomen.

Lees zeker ook deze artikelen als je op zoek bent naar geluidseffecten of muziek.

Verschillende shots

Je kunt je verhaal opknippen in allerlei verschillende shots. Zelfs als je 1 persoon volgt (en geen dialoog filmt) kun je nog ontelbaar veel shots maken! Een hand op de deurknop, een close up van angstige ogen, een deur die krakend open gaat... Het is fijn om 1 moment of handeling op te knippen en vanuit verschillende hoeken te laten zien. Of er juist voor te kiezen 1 mooi lang shot te maken, waarbij je bijvoorbeeld op een toffe manier door de ruimte verplaatst!

Denk er ook aan dat je wijd, medium en close up shots met elkaar kunt afwisselen. Met deze verschillende soorten shots kun je je film / video veel dynamischer maken. Je kunt je kijker overzicht geven, een wijds gevoel - of juist heel dichtbij komen en helemaal inzoomen.

Als je dit onderwerp interessant vindt, kan ik je zeker deze video aanraden:

Scherpte en onscherpte

Wanneer maak je een shot waarin alles scherp is, en wanneer ga je juist voor een mooie onscherpe achtergrond met het onderwerp daarvoor scherp in beeld? Toen de fotocamera's met grote sensors opeens ook konden filmen, zag je overal die onscherpe achtergrond opduiken. Gewoon, omdat het kon! En zo'n onscherpe achtergrond is vaak ook erg mooi, dat vind ik ook 🙂 Maar als je het te veel gebruikt of niet op het juiste moment, dan wordt het een trucje in plaats van een inhoudelijke keus.

Wat je met die onscherpe achtergrond doet is de focus leggen op 1 plek, namelijk op het onderwerp dat wel scherp is. Maar wat je bijvoorbeeld mist is dat je de achtergrond goed kunt zien (joh!) dus dat je onderwerp veel minder 'in de ruimte' geplaatst is. Komt iemand voor het eerst in een nieuwe ruimte? Dan wil je die ruimte misschien juist wel laten zien!

Wil je weten hoe je zo'n onscherpe achtergrond maakt? We leggen de basis uit in deze video:

Houd er rekening mee dat een telefoon vaak niet de mogelijkheid heeft een onscherpe achtergrond te maken tijdens het filmen. Dus als je dit effect wilt bereiken kan het aanschaffen van een camera een goed idee zijn!

De juiste lens

Een lens vormt (en vervormt 😉 ) je hele beeld. De keuze voor de juiste lens op het juiste moment, en het gebruik van mooie lenzen, maakt absoluut een verschil!

Riske zegt weleens als klanten meekijken tijdens het filmen 'wow, dat is nog mooier dan in het echt'. Dat zit hem echt in de lens!

Meer leren over het gebruik van lenzen, en vooral: het maken van mooi beeld? In deze cursus deelt Riske haar kennis over lenzen met jou! Kennis die onmisbaar is voor elke filmmaker die de volgende stap wil zetten 🙂

Leer meer over lenzen

Breed beeld

Een van de klassiekers: heel breed beeld maken! Als je op Youtube een video ziet met zwarte balken aan de boven en onderkant, dan geeft dat meteen een filmisch gevoel. Het is echt een code geworden 'dit is een film'. Inhoudelijk voegt het natuurlijk niet veel toe aan de inhoud van je video 🙂 Met andere woorden: als je video of film niet heel denderend is, wordt hij niet denderender met twee zwarte balken!

Op welke framerate ga je filmen?

In Nederland filmen we over het algemeen op 25 fps (oftewel: 25 beelden per seconde). In Amerika is dat vaak op 30 fps. En voor film wordt vaak gezegd dat 24 fps je beeld filmischer maakt. Tsja.... Er zijn mensen die daarbij zweren! Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik zelf het verschil tussen 25 fps en 24 fps niet echt goed ervaar. Maargoed, daar kun je over van mening verschillen.

Wat vooral belangrijk is is dat je 1 framerate aanhoudt. Dus ook als je met meerdere camera's gaat filmen: zorg ervoor dat je alles in dezelfde framerate houdt! Dat maakt het combineren van de beelden het makkelijkst en zorgt ervoor dat je geen gekke effecten gaat zien tijdens de montage.

Image

Kleuren

Een van de dingen die je in video wel kunt doen en in werkelijkheid niet, is de kleuren aanpassen. Je kunt een woestijn scene een warme, gele gloed geven, en een spannende scene waarin de hoofdpersoon alleen door een verlaten bos loopt in de avond juist erg donker en blauw maken. In series en films zie je kleurbewerkingen (vaak) heel mooi toegepast worden! Het kan de sfeer van het beeld echt maken of breken.

Dat zijn natuurlijk wel mensen die daar echt dagelijks mee bezig zijn. Als je filters gaat gebruiken en het net niet goed doet, kan het ook een sausje worden. Je ziet dan het trucje erdoorheen waardoor je kijker ook afstand kan nemen van je video.

Wil je met kleuren gaan experimenteren, dan kan je bijvoorbeeld eens kijken naar DaVinci Resolve. Dat programma is echt gemaakt voor kleurbewerken.

Stabiel beeld?

Wil je je beeld heel stabiel houden, of juist niet? Met de opkomst van de (kleinere) gimbals is stabiel uit de hand filmen, zonder statief, heel bereikbaar en populair geworden. En in veel gevallen is dat ook erg mooi! Maar het is zeker geen must voor filmisch beeld.

Het is uiteindelijk een inhoudelijke keuze of je denkt dat jouw video stabiele beelden nodig heeft, of wel een beetje beweging mag en kan gebruiken. Ook bij films en series zie je geregeld shots langskomen waarbij je ziet dat ze uit de hand gedraaid zijn, wat je als kijker nog meer het gevoel kan geven dat je erbij bent. Het maakt de camera iets 'menselijker'.

Tenslotte

Als je meer wilt leren over filmisch beeld maken kan het enorm helpen om eens te analyseren hoe jouw favoriete films en series gemaakt zijn. Er zijn op Youtube aardig wat video's over te vinden! Meestal wel Engelstalig 🙂

Twee van mijn favorieten vind je hier. Over Breaking Bad:

En deze analyse is absoluut de moeite waard als je de film 'Parasite' gezien hebt:

Als je nog vragen hebt of graag iets over dit onderwerp wilt zeggen, laat het zeker weten hier beneden in de comments! En veel succes met filmen!

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties